Οι μπαταρίες που φορτίζουν σε δευτερόλεπτα και κρατάνε για μέρες!

Advertisement

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα (UCF) κατασκεύασαν ένα νέο πρότυπο μπαταρίας που μπορεί να διαρκεί έως και 20 φορές περισσότερο από τις σημερινές με τα κελιά ιόντων λιθίου.

Οι μπαταρίες που κατασκευάζονται βάσει αυτού του προτύπου μπορούν να φορτίσουν πλήρως σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και όπως σημειώνει εκπρόσωπος της ομάδας έρευνας, αν εφαρμόζονταν στα σύγχρονα smartphones, θα χρειαζόταν να τα φορτίζουμε μια φορά την εβδομάδα.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως το νέο αυτό πρότυπο προστατεύει τη ζωή της μπαταρίας, αφού μετά την πάροδο 18 μηνών, η τυπική μπαταρία που κατασκευάζεται με τα σημερινά δεδομένα αρχίζει να προσφέρει μικρότερη διάρκεια παροχής ενέργειας.

Advertisement

Οι ερευνητές κατάφεραν να πετύχουν ίδια απόδοση στις νέες μπαταρίες, ακόμη και μετά από 30 χιλιάδες φορτίσεις!

Οι supercapacitors, όπως ονομάζονται, αποθηκεύουν γρήγορα ενέργεια στην επιφάνεια του υλικού τους, σε αντίθεση με τις σημερινές που δημιουργούν χημικές ενώσεις για την ίδια διαδικασία.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά σίγουρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού το αποτέλεσμά της μπορεί να έχει εφαρμογή σε πάρα πολλές κατηγορίες προϊόντων τεχνολογίας.

πηγη:gr.pcmag.com

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement