Τεχνητή Νοημοσύνη της Google διαβάζει… τα χείλη μας

Advertisement

Όσοι είστε οπαδοί της Επιστημονικής Φαντασίας, μάλλον θα θυμάστε τη σκηνή από την κλασική ταινία του Stanley Kubrick, 2001: A Space Odyssey, όπου ο υπερυπολογιστής HAL9000 διάβαζε τα χείλη των πρωταγωνιστών.

Για μια ακόμα φορά, ο Kubrick αποδείχτηκε… προφήτης, αφού η παραπάνω σκηνή ίσως πολύ σύντομα να αποτελεί πραγματικότητα: Το σύστημα “βαθιάς μάθησης” που ανέπτυξαν ερευνητές της εταιρείας DeepMind – που είναι θυγατρική της Google, και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρακολούθησε αρκετές ώρες μαγνητοσκοπημένων ομιλιών χωρίς ήχο και κατάφερε να “διαβάσει” τα χείλη των ανθρώπων στα βίντεο με ποσοστό επιτυχίας 46%.

Σημειώστε ότι στο ίδιο πείραμα συμμετείχε και ένας άνθρωπος, ο οποίος θεωρείται ειδικός στο… διάβασμα των χειλιών, που όμως δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο η Τεχνητή Νοημοσύνη, έχοντας επιτυχία μόλις της τάξης του 12,4%.

Advertisement

Φυσικά, τα παραπάνω είναι εντυπωσιακά, όμως προκαλούν και μεγάλη ανησυχία. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα “Μεγάλο Αδελφό” στο μέλλον, που θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε κάμερα ασφαλείας στον κόσμο, έχοντας τη δυνατότητα να διαβάσει τα χείλη κάθε πολίτη από απόσταση.

πηγη:gr.pcmag.com

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement