Ψάχνοντας το μυστικό μακροζωίας της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο

Είναι 116 ετών

Advertisement

Σε ένα μήνα θα είναι τα γενέθλια της Έμμα Μοράνο. Αν και δεν έχει προσκληθεί κανείς, πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορεί να εμφανιστούν για να γιορτάσουν με το τελευταίο γνωστό πρόσωπο εν ζωή που έχει γεννηθεί τον 19ο αιώνα.

«Είμαι 116 χρονών και στις 27 Νοεμβρίου θα γίνω 117» δήλωσε αυτή η φλύαρη γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το δωμάτιό της στην Βερμπάνια, μια πόλη στη βόρεια Ιταλία κοντά στην λίμνη Ματζιόρε.

Επάνω στη μαρμάρινη επιφάνεια μιας ξύλινης συρταριέρας στέκεται περήφανα το πιστοποιητικό Guinness World Records, που αναφέρει πως η Μοράνο, που γεννήθηκε το 1899, είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο εν ζωή.

Advertisement

Υπάρχει επίσης μια φωτογραφία της μαζί με τον γιατρό της Κάρλο Μπάβα όπου κρατούν αυγά: το μυστικό της μακροζωίας της φαίνεται πως δεν κρύβεται σε αυτά.

Μια επισφαλής ισορροπία

Μπορεί να έχει ακόμη δρόμο για να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ, του Γάλλου Ζαν Καλμάν που έζησε μέχρι τα 122, αλλά η Μοράνο, η μεγαλύτερη από τα οκτώ παιδιά που έχουν επιβιώσει, ξέρει πως τα 117 θα είναι ένα γεγονός που πρέπει να γιορταστεί.

«Οι άνθρωποι έρχονται. Δεν τους καλώ, αλλά έρχονται. Από την Αμερική, την Ελβετία, την Αυστρία, το Τορίνο, το Μιλάνο… Έρχονται από παντού για να με δουν» λέει με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Advertisement

Αν εξαιρέσει κανείς τα γενέθλιά της, η Μοράνο είναι ένα μοναχικό άτομο. Έχοντας εγκαταλείψει τον βίαιο σύζυγό της το 1938, λίγο μετά το θάνατο του μοναχογιού της σε βρεφική ηλικία, ζούσε μόνη της και εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο για να στηρίζεται οικονομικά.

Επέμεινε στην ανεξαρτησία της και μόλις πέρυσι πήρε επίδομα ενώ μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα δύο δωματίων τα τελευταία 20 χρόνια.

Κι ενώ το μυαλό της είναι σε εγρήγορση, δεν ακούει, μιλά με δυσκολία και δεν βλέπει αρκετά καλά για να παρακολουθήσει τηλεόραση, περνώντας τον περισσότερο χρόνο της τρώγοντας σνακ ή στο κρεβάτι να κοιμάται.

Advertisement

Ο Μπάβα θεωρεί πως για την μακροζωία της ευθύνονται τα γονίδια – ημητέρα της πέθανε στα 91 της και τουλάχιστον δύο από τις αδερφές της έζησαν πάνω από τα 100. Πρόσθεσε όμως πως η καθημερινή ρουτίνα και ο ισχυρός της χαρακτήρας συντέλεσαν στην μακροζωία της.

«Είναι πολύ αποφασιστική. Ποτέ δεν θέλησε να πάει στο νοσοκομείο, ποτέ δεν έλαβε κάποια συγκεκριμένη ιατρική φροντίδα. Κάποια στιγμή πέρασε μια βρογχίτιδα, έκανε μια μετάγγιση αίματος, και κάποια ράμματα αλλά πάντα στο σπίτι. Τώρα είναι καλά, είναι πολύ καλά, αλλά είναι ξεκάθαρο πως ζει την κάθε μέρα σε μια πολύ, πολύ επισφαλή ισορροπία» πρόσθεσε ο γιατρός.

πηγη:ethnos.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement