Οι καλύτεροι και πιο ακριβοπληρωμένοι σκηνοθέτες

Advertisement

Όλοι έχουν κάποια αγαπημένη ταινία και πολλοί ακόμα έχουν και συγκεκριμένο σκηνοθέτη που λατρεύουν.

Λίγοι ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία και εκτιμούν την προσπάθεια όχι μονάχα αυτών που βρίσκονται μπροστά από την οθόνη, δηλαδή των ηθοποιών, αλλά και των «μικρών θεών» που δημιουργούν το τελικό αποτέλεσμα που μπορεί να παρουσιάζεται μπροστά σε ένα λευκό πανί σε μία αίθουσα κινηματογράφου.

Για την προσπάθειά τους αυτή οι σκηνοθέτες, αρκετές φορές αμείβονται κάτι παραπάνω από  ικανοποιητικά.

Advertisement

Πολλοί μάλιστα από αυτούς έχουν αποκτήσει και το δικό τους κοινό που τους επιλέγει απλά για να θαυμάσει τον τρόπο που αυτοί έχουν αντιληφθεί και πλάσσει μία ιστορία.

Παρακάτω θα βρείτε τους πέντε πιο ακριβοπληρωμένους, αλλά και τους πέντε πιο διάσημους σκηνοθέτες της εποχής μας.

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι

1. Steven Spielberg – 9,02 δις δολλάρια

Advertisement

Όχι ότι αυτό αποτελεί σοκ για πολλούς, αλλά ο Spielberg είναι ο πρωταθλητής όταν πρόκειται για σκηνοθεσία ταινιών. Γεννήθηκε στo Cincinnati του Ohio και εκπαιδεύτηκε στο California State University. To 1969 σκηνοθέτησε έναν πιλότο για την εκπομπή Night Gallery. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ήταν για την Universal και είχε τίτλο Duel.

2 . Peter Jackson- 6,52  δις δολλάρια

Από το Wellington της Νέας Ζηλανδίας, ο Peter Jackson έχει καθαρή αξία πάνω από 397 εκατ. δολλάρια. Η πρώτη του ταινία σκηνοθετήθηκε το 1987. Ακόμα και αν του έχει πάρει πολλές ταινίες για να το κάνει, ο Jackson έχει ξεπεράσει τον Cameron στο θέμα της πληρωμής. Κάποιες από τις πιο γνωστές του ταινίες είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και ο Κινγκ Κόνγκ.

3. James Cameron- 6,13 δις δολλάρια

Ο μόνος Καναδός στη λίστα, ο James Cameron, άρχισε να σκηνοθετεί το 1981. Δεν είναι τίποτε άλλο από έναν εικονικό σκηνοθέτη ταινιών. Αυτός  άλλωστε ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις ταινίες «Τιτανικός», «Άβαταρ» κ.α.

Advertisement

4. Michael Bay- 5,78 δις δολλάρια

Γεννημένος στο Λος Άντζελες, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Wesleyan το 1986. Η καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε δουλεύοντας για την σκηνοθεσία μουσικών βίντεο και διαφημιστικών σποτ. Η καριέρα του είναι γεμάτη με δράση και θρίλερ και σε αυτή συγκαταλέγονται ταινίες όπως «Pearl Harbor», «Bad boys» κ.α.

5. Christopher Nolan- 4,22 δις δολλάρια

Με καταγωγή από το Λονδίνο, σπούδασε στο University College London. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα το 1989. Η πρώτη του ταινία είχε τον τίτλο Tarantella. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι φυσικά οι ταινίες με τον ήρωα Μπάτμαν.

Φυσικά οι χρηματικές απολαβές και η κατάταξη των σκηνοθετών βάσει αυτών δεν ταυτίζεται απόλυτα με την κατάταξη για τους καλύτερους σκηνοθέτες των τελευταίων χρόνων. Είναι λοιπόν οι εξής:

Advertisement

1. Christopher Nolan

Μετά την επιτυχία του Dark Knight η Warner Bros υπέγραψε με τον Νοlan να σκηνοθετήσει το Inception. O Nolan επίσης έγγραψε και ήταν συμπαραγωγός της ταινίας που περιγράφει «ένα σύγχρονο σύνολο εντός της αρχιτεκτονικής του νου».

2. James Cameron

Ο James Cameron μετακόμισε από τον Καναδά στις Η.Π.Α το 1971. Ως γιος ενός μηχανικού σπούδασε Φυσική και μετά την αποφοίτησή του οδήγησε ένα φορτηγό για να υποστηρίξει τις σεναριογραφικές του φιλοδοξίες. Η πρώτη του επαγγελματική δουλειά ήταν ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

3. Steven Spielberg

Αναμφισβήτητα  μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι ίσως ο πιο γνωστός σκηνοθέτης στο Χόλυγουντ αλλά όπως προαναφέραμε και ένας από τους πλουσιότερους σκηνοθέτες του κόσμου. Τα κέρδη του εκτός από την σκηνοθεσία έρχονται και από την παραγωγή, αλλά και την συγγραφή.

Advertisement

4. Stanley Kubrick 

Γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Η οικογένειά του ήταν Εβραίοι μετανάστες (από την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία). Η απόφαση του πατέρα του να κάνει δώρο στον γιο του μία κάμερα ήταν μία από τις πιο σοφές κινήσεις.

5. Quentin Tarantino

Γεννήθηκε στο Νόξιβιλ Του Τένεσι. Μετακόμισε με την μητέρα του στη Καλιφόρνια, όταν ήταν 4 ετών. Η αρχή για την καριέρα του έγινε το 1992 με  την ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε εκείνος, το Reservoir Dogs. Έκτοτε έχει σκηνοθετήσει πολλές επιτυχίες όπως «Kill Bill», «Django» κ.α.

πηγη:flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement