Λεβάντα: To κορυφαίο βότανο αντιγήρανσης

Advertisement

Θεωρείται ένα από τα 20 σημαντικότερα θεραπευτικά βότανα, «δώρα» της φύσης.

Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό lavare, που σημαίνει «πλύση» και πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως προσθετικό λουτρού στην αρχαία Περσία, την Ελλάδα και τη Ρώμη.

Η λεβάντα, αυτό το πανέμορφο φυτό με τα μωβ άνθη είναι γνωστή κυρίως για το άρωμά της, αλλά στην πραγματικότητα έχει πολλές άλλες ιδιότητες που την καθιστούν ένα από τα κορυφαία βότανα αντιγήρανσης.

Advertisement

Αντιγήρανση επιδερμίδας: Η λεβάντα καθώς έχει αναπλαστικές ιδιότητες βοηθάει στην επούλωση και στην ανάπλαση των ιστών της επιδερμίδας, έτσι καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης.

Υγεία του πεπτικού συστήματος: Τα βότανα συχνά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ναυτία, τα εντερικά αέρια και οι στομαχικές διαταραχές και η λεβάντα δεν αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα, χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως μια φυσική θεραπεία για την προώθηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Τριχόπτωση: Η λεβάντα μπορεί να είναι σε θέση να αντιστρέψει την απώλεια τριχών, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που πάσχουν από αλωπεκία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 44% των ασθενών που εφαρμόζουν τοπικά αιθέριο έλαιο λεβάντας, μέσα σε 7 μήνες σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη των μαλλιών τους.

Advertisement

Ύπνος: Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ύπνο όσο μεγαλώνουν. Μια μελέτη έδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν σε χώρο αρωματισμένο ελαφρά με λεβάντα, είχαν 20% καλύτερο. Επίσης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν περισσότερη ενέργεια το πρωί.

Χαλάρωση: Έρευνες έχουν δείξει ότι η λεβάντα έχει ηρεμιστικές ιδιότητες , που προωθεί τη χαλάρωση και βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.Μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του ελαίου λεβάντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος αποκάλυψε ότι η μυρωδιά αυτή μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, επειδή το άρωμα της λεβάντας προωθεί τη χαλάρωση, έχει επίσης θετική επίδραση στον τρόπο που

πηγη:mustonline.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement