Το Παρίσι πουλάει τους δρόμους του… πέτρα πέτρα

Advertisement

Οι χιλιάδες τόνοι πέτρας που συγκεντρώνονται κάθε φορά που γίνονται έργα στους λιθόστρωτους δρόμους του Παρισιού, πλέον δεν πάνε χαμένοι.

Η πόλη εδώ και μερικούς μήνες τις πουλάει σε κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και σε επιχειρηματίες όπως η Margaux Sainte-Lague που αγόρασε πέντε τόνους.

Τι θα κάνει με όλα αυτά τα κομμάτια γρανίτη; Θα τα καθαρίσει, θα τα διακοσμήσει και θα τα πουλήσει από 60 έως 150 ευρώ το ένα από την ιστοσελίδα της. Ποιος θα τα αγοράσει;

Advertisement

Από Κινέζες που παντρεύονται στο Παρίσι και θέλουν ένα κομμάτι της πόλης στην πατρίδα τους μέχρι επιχειρηματίες που νοσταλγούν τα επαναστατικά τους νιάτα, όταν πετούσαν αυτές τις πέτρες σε διαδηλώσεις τον Μάη του ’68.

Αλλά και τουρίστες, που σύντομα θα τα βρίσκουν σε καταστήματα με σουβενίρ γύρω από γνωστά μνημεία, όπως λέει η Sainte-Lague.

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η κατασκευαστική Eiffage SA ανακυκλώνει τις πέτρες και τις χρησιμοποιεί ως αδρανή μαζί με τσιμέντο.

Advertisement

Αλλά και μικρότερες εταιρείες τις αγοράζουν για να στρώσουν αυλές και ιδιωτικούς δρόμους, ή να τις χρησιμοποιήσουν στην ανακαίνιση παλαιών σπιτιών.

Ο Patrick Marchetti, υπεύθυνος για τις αποθήκες στα νότια του Παρισιού όπου συγκεντρώνονται όλες αυτές οι πέτρες, εκτιμά ότι η πόλη μπορεί να πουλήσει κάπου 3 εκατ. τόνους υλικού.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το Παρίσι ξεφορτώνεται όλους τους γραφικούς λιθόστρωτους δρόμους του. Εκείνοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και την Πλατεία Κονκόρντ θα παραμείνουν, ενώ στα Ηλύσια Πεδία οι πέτρες τρίβονται και γυαλίζονται για να γίνουν πιο «φιλικές» στα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα, τα καρότσια και τα ψηλά τακούνια.

Advertisement

Πουλώντας σε τιμές 8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ή 40 ευρώ τον τόνο, αν τα δημοτικά έργα αποφέρουν 10.000 τόνους πέτρας κάθε χρόνο, ο δήμος θα βάζει περίπου 400.000 ευρώ στα ταμεία του.

Με αυτόν τον ρυθμό, υπολογίζεται να έχει αρκετό στοκ για 300 χρόνια ακόμη. Καθόλου άσχημα…

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement