Στο σφυρί βίλες εφοπλιστών και επιχειρηματιών

Advertisement

Με προγράμματα πλειστηριασμών θα κάνει ποδαρικό το 2017 για τους μπαταχτσήδες, καθώς οι τράπεζες δείχνουν αποφασισμένες να βάλουν «φραγή» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να στείλουν σαφές μήνυμα στην αγορά ότι το «πάρτι» για εκείνους που έχουν αλλά δεν πληρώνουν τελείωσε.

Σε πρώτη φάση στο σφυρί θα βγουν πολυτελή ακίνητα, διαμερίσματα, βίλες και εξοχικά που είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία και ανήκουν σε «πτωχευμένους» επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Οι λίστες με τα «χρυσά ακίνητα» που βρίσκονται στα βόρεια ή νότια προάστια της Αθήνας, σε ακριβές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, σε κοσμοπολίτικα νησιά καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι έτοιμες.

Advertisement

Σε αυτές περιλαμβάνονται 8.000 με 10.000 τέτοιου είδους ακίνητα, τα οποία θα είναι και τα πρώτα που θα ξεκινήσουν να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς από την αρχή του 2017.

Η πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι οι 6 στις 10 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία του στρατηγικά κακοπληρωτή και δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους για διάστημα μεγαλύτερο της 3ετίας.

«Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ακριβά ακίνητα στο σφυρί, και να στείλουμε προς όλους σαφές μήνυμα ότι τα ψέματα τελείωσαν», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας και διευκρινίζει ότι: Στις λίστες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ακίνητα και όχι τα σπίτια του «κοσμάκη».

Advertisement

60 έως 70 χιλ. κακοπληρωτές

«Οταν έχω τη βίλα του εφοπλιστή που δεν πληρώνει, θα τη βγάλω στο σφυρί. Τη βίλα και όχι το διαμέρισμα στην Καλλιθέα ή στο Αιγάλεω. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, διότι πρέπει να μπει φρένο στον εμπαιγμό από τους κακοπληρωτές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις διασταυρώσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι τράπεζες υπολογίζεται ότι σχεδόν 60.000-70.000 άτομα είναι στρατηγικά κακοπληρωτές, δηλαδή, αν και μπορούν, συστηματικά δεν πληρώνουν. Από αυτούς το 50% έχει δάνεια λιανικής (στεγαστικά – καταναλωτικά) και το 50% επιχειρηματικά.

Για να καταλήξουν στις λίστες με τα ακριβά ακίνητα στάθμισαν συγκεκριμένες παραμέτρους όπως:

Advertisement

Το είδος του δανείου, το ποσό του δανείου, το διάστημα που δεν εξυπηρετείται, την ανταπόκριση συνεργασίας από τον δανειολήπτη, αν πρόκειται για κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο, την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και τέλος την εμπορευσιμότητα.

Σήμερα, οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200 χιλιάδες ακίνητα.

Στο «κόκκινο» είναι περισσότερα από 2,7 εκα­τομμύρια δάνεια με συνολικές οφειλές σχεδόν 98,5 δισ. ευρώ, ενώ, αν μετρηθούν και τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, ο αριθμός ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια και η οφειλή τα 108 δισ. ευρώ.

Advertisement

Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ακόμα πως πλέον υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για την ετήσια μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Και όπως λένε το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο «να μην πετύχουμε τους στόχους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, γεγονός που θα επιφέρει κυρώσεις, και σε ακραία περίπτωση μπορεί οι τράπεζες να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση».

Δέσμευση

Για τις τράπεζες η αποτελεσματική και δραστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των στρατηγικά κακοπληρωτών αποτελεί βασική δέσμευση και συμπεριλαμβάνεται στους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Advertisement

Σημειώνουμε ότι το θέμα των πλειστηριασμών είναι από τις βασικές ενότητες της διαπραγμάτευσης -για την αξιολόγηση του προγράμματος- με τους θεσμούς.

Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ επιμένουν στις θέσεις τους και ζητούν την άμεση άρση των εμποδίων.

Το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι έχει πέσει ως εναλλακτική πρόταση, η λύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι θα διεξάγονται μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί στα πρότυπα της πλατφόρμας που διαθέτει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για να κάνει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

πηγη:ethnos.gr/ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement