Όταν το κρασί λάμπει σαν χρυσός

Advertisement

Ένα παγκόσμιο ράλι στις μετοχές έχει ρίξει πολλούς επενδυτές στο ποτό, αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζετε.

Οι τιμές των πολύ καλών κρασιών έχουν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα τους από τον Οκτώβριο του 2011 καθώς πολλοί θεωρούν πως οι μετοχές που βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά πρόκειται να πέσουν.

Μετά από το δημοψήφισμα του Brexit στη Βρετανία και την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ, τα κρασιά και τα funds που επενδύουν σε αυτά αντιμετωπίζονται περίπου όπως και ο χρυσός, δηλαδή ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια σε αβέβαιους καιρούς.

Advertisement

«Ευνοϊκά μακροοικονομικές συνθήκες, η συγκρατημένη παραγωγή και η σταθερή ζήτηση θα συνεχίσουν να οδηγούν την αγορά», σχολιάζει ο Κρις Σμιθ, διαχειριστής επενδύσεων στo Wine Investment Fund. «Οι τιμές στους περισσότερους αγοραστές φαίνονται φθηνές σε ιστορικούς όρους».

Η πιο αδύναμη στερλίνα κάνει τα συμβόλαια παράδοσης κρασιού πιο φτηνά για τους ξένους επενδυτές και αυξάνει τους δείκτες που είναι βασισμένοι στο βρετανικό νόμισμα και οι οποίοι μετρούν την αξία των πιο πολύτιμων κρασιών.

Επιπλέον οι Κινέζοι επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά μετά από μια αυξημένη δραστηριότητα που είχαν όταν οι τιμές έκαναν ράλι το 2010, για να ακολουθήσουν πέντε έτη μείωσης.

Advertisement

Ο δείκτης Live-ex 100 Benchmark Fine Wine έχει σημειώσει το μεγαλύτερο σερί κερδών από το 2010 καταγράφοντας άνοδο κάθε μήνα τους τελευταίους 14 μήνες.

Ο δείκτης απέδωσε 25% πέρσι, περισσότερο από το 19% που απέδωσε ο δείκτης FTSE 100 που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρείες.

Ο δείκτης του κρασιού μπορεί να ανέβει και ως κατά 18% πριν χτυπήσει την κορυφή του 2011, αναφέρει ο Σμιθ.

Advertisement

Για έμπειρους επενδυτές

Σίγουρα, τα funds κρασιών δεν είναι για τον καθένα και δεν αποτελούν συνηθισμένο επενδυτικό προϊόν που απευθύνεται σε μικροεπενδυτές λόγω του υψηλού ρίσκου που έχουν, αναφέρει ο Τσαρλς Μπουλτόν, επικεφαλής αγορών της ιδιωτικής τραπεζικής στη Βρετανία της HSBC.

Τα funds αυτά στοχεύουν σε έμπειρους επενδυτές.

«Πολλά από τα funds κρασιού είναι μικρά και μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας», δηλώνει ο Μπουλτόν.

«Ο χρονικός ορίζοντας για καλές αποδόσεις σε τέτοιες επενδύσεις είναι σχετικά μακρύς και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο».

Advertisement

Οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί. Το Vintage Wine Fund με έδρα τα νησιά Κέιμαν που το 2008 είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 110 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2013 αφού λόγω των φτωχών επιδόσεων του πολλοί επενδυτές έφυγαν.

Ένα χρόνο αργότερα, το Noble Crus Wine Fund έκλεισε επίσης. Όπως και το Bordeaux Fine Wines με έναν από τους διευθυντές του να κατηγορείται ότι ξόδεψε τα λεφτά που προοριζόντουσαν για αγορές κρασιού πήγαν σε τελικά σε ιπποδρομίες, σπορ αυτοκίνητα και ιδιωτικά τζετ.

Η Wine Owners Ltd., μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που δημιουργεί ξεχωριστά χαρτοφυλάκια για τους επενδυτές της, είδε την αγορά να αυξάνεται στις 662.000 λίρες το τέταρτο τρίμηνο του 2016, από 263.000 λίρες το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement