Συνεχίζεται το σίριαλ στο καρτέλ της μπύρας

Advertisement

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η μάχη για την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά μπύρας καθώς ένα νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο σίριαλ που μετρά σχεδόν 12 χρόνια.

Έτσι, αγωγή, με την οποία ζητά από την Heineken και την ελληνική θυγατρική αυτής, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αποζημίωση άνω των 100 εκατ. ευρώ, κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή σε δικαστήριο του Άμστερνταμ η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, ιδιοκτησίας του Δημήτρη Πολιτόπουλου.

Στην αγωγή αναφέρεται η ζημιά που έχει υποστεί, ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης -που παράγει την μπύρα «Βεργίνα»-, από την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην εγχώρια αγορά μπύρας από την πλευρά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Advertisement

Όπως έγινε γνωστό, την υπόθεση χειρίζονται 6 δικηγορικά γραφεία.

Η υπόθεση με την αγορά μπύρας ξεκινά το 2005 με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο της ζυθοποιίας και στο επίκεντρο τέθηκε η εξέταση τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία μέχρι το 2008 εμφανιζόταν να ελέγχει μερίδιο άνω του 80% στην ελληνική αγορά, από τα υψηλότερα της Heineken παγκοσμίως (σήμερα το μερίδιό της έχει υποχωρήσει στο 53%).

Το 2006 η Μύθος Ζυθοποιία, μέλος του ομίλου Carlsberg, υπέβαλε καταγγελία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Advertisement

Καταγγελία η οποία με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού συγχωνεύθηκε με την αυτεπάγγελτη έρευνα.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε όμως να παγώσει τη δικαστική διαδικασία προσφεύγοντας στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφαση της Επιτροπής ως την οριστική της εκδίκαση, όπου δικαιώθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τελικά το 2016 επιβλήθηκε από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πρόστιμο 31.451.211 ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα διότι «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της».

Advertisement

Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε μία μόνο εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αφορά παραβάσεις που ξεπερνούν σε διάρκεια τη δεκαπενταετία, όπως προέκυψε από τις 8.000 σελίδες της δικογραφίας της υπόθεσης.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με απόφασή της, λοιπόν, έκρινε ότι η εταιρεία Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων ζύθου, καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της και επέβαλε ομοφώνως το πρόστιμο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την ενδελεχή έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν στοιχεία τα οποία κατέδειξαν ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών, οι οποίες είχαν ως σωρευτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές διανομής και διάθεσης προϊόντων ζύθου.

Advertisement

Τώρα πλέον κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποϊας στρέφεται και η μπύρα Βεργίνα, χωρίς ωστόσο κανείς να μην μπορεί να προδικάσει εκ των προτέρων την εξέλιξη της δικαστικής απόφασης.

πηγη:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement