Νέο τεστ θα εντοπίζει στα ούρα τον καρκίνο του προστάτη

Advertisement

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα νέο χημικό τεστ που μπορεί να «μυρίσει» τον καρκίνο του προστάτη στα ούρα.

Το τεστ μπορεί μελλοντικά να μειώσει τις επεμβατικές βιοψίες που γίνονται χωρίς λόγο σε αρκετούς άνδρες.

Η βιοψία διενεργείται με μια βελόνα που εισχωρεί μέσω του πέους στον προστατικό αδένα προκειμένου να ληφθεί ιστός προς εξέταση.

Advertisement

Χιλιάδες άνδρες αναγκάζονται να υποβληθούν σε αυτή την καθόλου ευχάριστη διαδικασία, όταν στις εξετάσεις αίματος έχουν υψηλό PSA (μια πρωτεΐνη που λέγεται ειδικό προαταστικό αντιγόνο), αλλά τελικά μαθαίνουν ότι δεν έχουν καρκίνο.

Εκτιμάται ότι περίπου το 60% των βιοψιών του προστάτη είναι περιττές, γι’ αυτό οι επιστήμονες αναζητούν τρόπο να περιορίσουν τις βιοψίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μανγκιλάλ Αγκαργουάλ του Πανεπιστημίου Ιντιάνα-Πέρντιου Ιντιανάπολις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, ανακοίνωσαν ότι, μελετώντας δείγματα ούρων από 100 ασθενείς, εντόπισαν εκείνα τα χημικά μόρια (οργανικές πτητικές ουσίες) που ευθύνονται για τη διακριτή οσμή του καρκίνου του προστάτη στα ούρα των ασθενών.

Advertisement

Οι ουσίες αυτές ανιχνεύονται περίπου στο 90% των ασθενών, αλλά καθόλου σε όσους δεν έχουν καρκίνο του προστάτη.

Το 2014, οι ίδιοι ερευνητές είχαν δείξει στο περιοδικό ουρολογίας «Journal of Urology» ότι ένας εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να ανιχνεύσει με τη μύτη του τον καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια άνω του 97%.

Όπως είπαν, «αν οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο του προστάτη, τότε κι εμείς μπορούμε να το κάνουμε».

Advertisement

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μεγάλες κλινικές δοκιμές της νέας μεθόδου, ελπίζοντας ότι σε λίγα χρόνια ένα αξιόπιστο τεστ θα είναι έτοιμο για ευρεία χρήση από τους γιατρούς αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς.

Έως τότε, δείγματα ούρων θα πρέπει να στέλνονται σε εργαστήριο για ανάλυση. Ο πρωταρχικός στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν έναν αισθητήρα που θα «μυρίζει» τα ούρα του ασθενούς στο ιατρείο του ουρολόγου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στους άνδρες. Όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωσή του, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για τον ασθενή.

πηγη:eleftherostypos.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement