Τέλος σε drones και… ζέπελιν στα Μετέωρα με προεδρικό διάταγμα

Advertisement

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας μέχρι να ληφθεί η απόφαση, με την οποία απαγορεύεται η πτήση drones και… ζέπελιν πάνω από τα Μετέωρα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες δραστηριότητες στους Ιερούς Βράχους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκαν απόψεις απ’ όλες τις πλευρές και το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Advertisement

Απαγορεύεται η πτήση αερόστατου, drones, αερόπλοιων – ζέπελιν, οι αγώνες με μοτοσυκλέτες, η κατασκήνωση, το κυνήγι κ.α.. Απαγορεύει εξειδικευμένα αθλήματα αναρρίχησης, σχοινοβασίας και ελεύθερης πτώσης ανθρώπων, σε συγκεκριμένους βράχους που βρίσκονται μοναστήρια ή αρχαιολογικά κατάλοιπα.

Το άρθρο 3 αφορά όλους τους βράχους όπου επιτρέπεται η εκτέλεση των προαναφερθέντων αθληµάτων της αναρρίχησης, σχοινοβασίας και ελεύθερης πτώσης ανθρώπων, με την προϋπόθεση της μη όχλησης των μοναζόντων και των επισκεπτών των Ιερών Μονών Μετεώρων.

Ειδικότερα στους βράχους αυτούς δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση βατήρων ή άλλων βοηθητικών μέσων ως σταθερού σηµείου πτώσης, καθώς και η χρήση κρουστικών μηχανηµάτων για τη διάνοιξη οπών τοποθέτησης βυσµάτων, διότι προκαλούν βλάβες στους βράχους.

Advertisement

Αυτό το άρθρο συνδυάζεται με το επόμενο άρθρο 4 στο οποίο προβλέπεται η χαρτογράφηση της περιοχής μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγµατος, προκειμένου να καθοριστούν επακριβώς οι αναρριχητικές διαδρομές.

Το άρθρο 5 αφορά στις επαγγελματικές δραστηριότητες εντός του ιερού χώρου (εμπορία ειδών λαϊκής τέχνης και ενθυμίων, και των τροχοφόρων καντινών εμπορίας τροφίμων και αναψυκτικών).

Οι εν λόγω δραστηριότητες προβλέπεται να συνεχιστούν σε χώρο που θα επιλεγεί με τη συνεργασία του Δ. Καλαμπάκας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ θα τεθούν προδιαγραφές ως προς τη μορφή και τον τρόπο λειτουργίας τους.

πηγη:thetoc.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement