Το iPhone θα πετάει έξω το νερό μέσω ηχητικού παλμού

Advertisement

Ζούμε πια σε μια εποχή όπου τα κορυφαία smartphone της αγοράς είναι αδιάβροχα.

Και παρόλο που είναι πολύ ευχάριστο να γνωρίζουμε ότι το iPhone 7 ή Galaxy S8 που έχουμε, δεν κινδυνεύει σε περίπτωση που «πάει ξαφνικά για μπάνιο», αυτό δε σημαίνει ότι είναι και εντελώς άτρωτα.

Αν το νερό καταφέρει και εισχωρήσει, πάντα υπάρχει πιθανότητα κάτι να πάει στραβά.

Advertisement

Και το χειρότερο, η ζημιά από νερό δεν καλύπτεται από την εγγύηση κανενός smartphone.

Δεν έχουμε λόγο να είμαστε ευχαριστημένοι από κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και οι κατασκευαστές είναι.

Γι’ αυτό, οι εταιρίες προσπαθούν πάντα να κάνουν τις συσκευές τους ασφαλέστερες και η ευρεσιτεχνία που παραλήφθηκε από την Apple την περασμένη Πέμπτη, δείχνει του λόγου το ασφαλές.

Advertisement

Τα ηχεία και τα μικρόφωνα είναι πάντα τα πιο επικίνδυνα σημαία εισόδου του νερού μέσα σε ένα smartphone.

Οι είσοδοι-έξοδοί τους είναι αναγκαστικά σε σύνδεση με το εξωτερικό περιβάλλον και άρα, το νερό μπορεί πάντα να βρει δίοδο μέσω αυτών.

Η πατέντα της Apple, έχει σκοπό να αποτρέψει μια τέτοια πιθανότητα με δύο τρόπους.

Advertisement

Ο πρώτος, έχει να κάνει με μια «υδροφοβική» επένδυση στη θυρίδα των ηχείων που θα αποδιώχνει το νερό μόλις έλθει σε επαφή μαζί του.

Και αν αυτό φαίνεται σχετικά απλό, το επόμενο βήμα είναι που τα πράγματα αποκτούν ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την πατέντα, η Apple προτείνει μια επένδυση φιλική προς το νερό στο εσωτερικό της «γρίλιας» των ηχείων που να βοηθά την ταχύτερη απομάκρυνσή του και ένα αισθητήρα μέσα στην ηχητική κοιλότητα που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη ή όχι νερού.

Advertisement

Ο αισθητήρας θα μπορεί να είναι ένα είδος εξαρτήματος που θα νιώθει την πίεση, την υγρασία ή θα είναι οπτικής αναγνώρισης και θα ειδοποιεί τη συσκευή ότι «ο εχθρός είναι εντός των πυλών».

Σύμφωνα με την ευρεσιτεχνία, η Apple θα συμπληρώσει τελικά το «σετάκι», με ένα ειδικά διαμορφωμένο ηχείο που θα μπορεί να στείλει έναν, μη-ακουστό από τον άνθρωπο, ηχητικό παλμό, ο οποίος θα στέλνει το νερό πίσω από εκεί που ήλθε με τον ίδιο τρόπο που ήλθε – δηλαδή από την ίδια γρίλια που μπήκε.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι πατέντες δεν καταλήγουν σε τεχνολογικά προϊόντα που τελικά θα βγουν οπωσδήποτε στην αγορά και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά, από την άλλη, κάποια από τα χαρακτηρίστηκα της εν λόγω ευρεσιτεχνίας, ήδη είναι υπαρκτά και κυκλοφορούν στην αγορά.

Advertisement

Για παράδειγμα, τα περισσότερα smartphone έρχονται εξοπλισμένα με μια «ελαιοφοβική» κάλυψη στις οθόνες τους, για να τις προστατέψουν, κατά το δυνατόν, από τις γρατζουνιές και δαχτυλιές.

Και πολλές εταιρίες κατασκευάζουν υδροφοβικά σπρέι που μπορεί κανείς να ψεκάσει στη συσκευή του για προστασία από το νερό και υπόσχονται μέχρι και πλήρη αδιαβροχοποίηση.

Εντωμεταξύ ο ηχητικός παλμός που διώχνει την υγρασία, έχει ήδη εφαρμοστεί στο Apple Watch Series 2 από την ίδια την Apple.

Advertisement

Η πατέντα είχε κατατεθεί από τις 18 Ιανουαρίου του 2017. Τα iPhone 7 και 7 Plus ήταν τα πρώτα αδιάβροχα smartphone της εταιρίας με βαθμολογία ΙΡ67 – που σημαίνει βύθιση σε ένα μέτρο νερού μέχρι τα 30 λεπτά.

Ωστόσο, κανένα από τα χαρακτηριστικά της πατέντας δεν προβλέπεται να έχουν εφαρμοστεί στο νεότερο iPhone 8 (ή Χ ή ποιος ξέρει τι) όταν αυτό εμφανιστεί στο τέλος του χρόνου.

πηγή: ired.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement