Προσοχή: Επικίνδυνο κενό ασφαλείας στα τηλέφωνα Android

Advertisement

Ερευνητές που ασχολούνται με την ασφάλεια του λογισμικού στα κινητά τηλέφωνο, όχι μόνο ανακάλυψαν σημαντικό κενό ασφαλείας στο λειτουργικό Αndroid της Google, αλλά εκφράζουν ανησυχίες ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα, εκθέτοντας περίπου το 40% των συσκευών που «τρέχουν» με το συγκεκριμένο λειτουργικό σε μεγάλο κίνδυνο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο μοντέλο «αδειών» που οι χρήστες δίνουν πλέον στις εφαρμογές που εγκαθιστούν στα κινητά τους, το οποίο εισήχθη από την Google με την έκδοση 6.0 του Android.

Συγκεκριμένα, οι χρήστες καλούνται να δώσουν οι ίδιοι άδεια σε εφαρμογές να παρουσιάζουν περιεχόμενο πάνω σε άλλες εφαρμογές, όπως είναι τα «μπαλονάκια» του chat στο Facebook Messenger.

Advertisement

Όπως σημειώνει ο Independent, η Google έκανε αρκετά δύσκολη την όλη διαδικασιά, προκειμένου να αποτρέψει κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Ωστόσο, μετά από διαμαρτυρίες, εξέδωσε διόρθωση με την έκδοση 6.0.1 του Android.

Και εκεί άρχισαν τα προβλήματα, καθώς η διόρθωση «άνοιξε παράθυρο» για εισβολή κακόβουλου λογισμικού, περίεργων διαφημίσεων, ακόμα και λογισμικού που «κλειδώνει» τη συσκευή και απαιτεί λύτρα για να την ξεκλειδώσει.

Advertisement

Κατά τα φαινόμενα, η Google γνωρίζει για το πρόβλημα και έχει δηλώσει ότι προτίθεται να κλείσει το κενό ασφαλείας με την νέα έκδοση του Android, το «Ο».

Ωστόσο, το νέο Android δεν προβλέπεται να γίνει διαθέσιμο πριν το φθινόπωρο για τους περισσότερους χρήστες.

Ακόμα χειρότερα, οι πρώτοι που θα εγκαταστήσουν το Android O είναι οι κάτοχοι τηλεφώνων της Google (Pixel και ορισμένα Nexus) ενώ οι υπόλοιποι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν μήνες για τη διόρθωση.

Advertisement

Με λίγα λόγια, προσοχή καθώς το κινητό σας είναι «ανοιχτό» σε σοβαρούς κινδύνους.

πηγη:topontiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement