Τηγανητές πατάτες για λιγότερο άγχος και περισσότερη «ορμόνης της αγάπης»

Advertisement

Σας έχει τύχει ποτέ να γυρνάτε κουρασμένοι ή αγχωμένοι από τη δουλειά και να λιγουρεύεστε τηγανητές πατάτες;

Αν ναι, μην ανησυχείτε. Είναι φυσιολογικό και εξηγείται επιστημονικά.

Δεν οφείλεται μόνο στο ότι μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, όπου η μαμά θα μας έφτιαχνε τηγανητές πατατούλες ως το ξεχωριστό πιάτο της εβδομάδας ή για να μας ανταμείψει.

Advertisement

Ούτε στο ότι έχουν τραγανή γεύση, το οποίο μας αναγκάζει να απασχολούμε το στόμα μας λαχταριστά, άρα και να ξεχνάμε για λίγο το άγχος.

Αλάτι για λιγότερο άγχος

Η πραγματική εξήγηση, όπως απέδειξαν επιστήμονες, οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα αλατιού που δίνουν οι τηγανητές πατάτες στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal Of Neuroscience, η ανταπόκριση σε μια αγχωτική κατάσταση εξαρτάται από το πόσο αλάτι υπάρχει στο σώμα μας.

Advertisement

Όταν τα επίπεδα αλατιού είναι υψηλά, τότε ο εγκέφαλος δέχεται λιγότερη πίεση, σε σχέση με το όταν τα επίπεδα είναι φυσιολογικά.

Τα νέα ασφαλώς δεν είναι ενθαρρυντικά, αν προσπαθείτε να μειώσετε το αλάτι λόγω δίαιτας ή γενικά είστε οπαδοί της υγιεινής διατροφής, που συνήθως δεν υποστηρίζει τα τηγανητά.

Όμως φαίνεται πώς οι τηγανητές πατάτες, όπως και κάθε αλμυρό σνακ, αυξάνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης της λεγόμενης «ορμόνης της αγάπης».

Advertisement

Τα πειραματόζωα που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης.

Τι σχέση έχει η ωκυτοκίνη με το άγχος;

Η ωκυτοκίνη μειώνει το στρες, αυξάνει την εμπιστοσύνη και καταπολεμά την κατάθλιψη.

Είναι μια ορμόνη που παίζει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών κάθε είδους, φιλικών, επαγγελματικών, ερωτικών.

Advertisement

Η ωκυτονίνη επιτρέπει στα συναισθήματα εμπιστοσύνης και αγάπης να αναπτυχθούν, που είναι απαραίτητα για το χτίσιμο κοινωνικών δεσμών.

Το δε χτίσιμο ισχυρών κοινωνικών δεσμών, συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του άγχους.

Πολύ απλά, ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει μόνος του τις δυσκολίες της ζωής έχει πολύ περισσότερους λόγους για να αγχωθεί, σε σχέση με κάποιον που έχει την υποστήριξη των γύρω του.

πηγη:flowmagazine.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement