ΕΕ: Πρόστιμο €110 εκατ. στη Facebook λόγω της συλλογής δεδομένων από το WhatsApp

Advertisement

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει πρόστιμο στη Facebook με την κατηγορία ότι παρείχε παραπλανητικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της εξαγοράς της υπηρεσίας WhatsApp το 2014, οι οποίες αφορούν τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Η εταιρεία του Zuckerberg είχε περιθώριο μέχρι την 31η Ιανουαρίου για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, αλλά φαίνεται ότι αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποφύγει τελικά το πρόστιμο.

Η ΕΕ σημειώνει ότι η Facebook δεν ήταν ειλικρινής σε δύο περιπτώσεις: όταν κατέθεσε τον φάκελο για την εξαγορά της WhatsApp και όταν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Advertisement

Τονίζει, μάλιστα, ότι η Facebook γνώριζε εξαρχής πολύ καλά ότι θα μπορούσε να μοιράζεται τα δεδομένα των χρηστών από την υπηρεσία WhatsApp στην “μαμά” εταιρεία και γι’ αυτό αποφάσισε να της επιβάλει πρόστιμο ύψους €110 εκατ.

“Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις εταιρείες ότι θα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως στους κανόνες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξαγορές-συγχωνεύσεις. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται προφανώς η υποχρέωση να παρέχουν τις σωστές πληροφορίες.”

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η Γαλλία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν ξεχωριστά πρόστιμα για τη Facebook λόγω της πρακτικής της σχετικά με τα δεδομένα των χρηστών. Ειδικά η Γαλλία επέβαλε πρόστιμο €150.000 επειδή οι χρήστες δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους.

Advertisement

Τα ποσά προφανώς είναι αστεία μπροστά σε αυτά που κερδίζει η Facebook λόγω της εκμετάλλευσης των προσωπικών δεδομένων και μοιάζουν περισσότερο με κινήσεις εντυπωσιασμού για τα μάτια του κόσμου…

πηγη:techgear.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement