Το Δημόσιο χρωστάει 6 εκατ. σε νοίκια για ένα κτήριο που δεν χρησιμοποίησε ποτέ

Advertisement

Ενοίκια που ξεπερνούν συνολικά τα 6 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει το Δημόσιο για ένα κτήριο που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ.

Ο λόγος για το κτήριο «Κεράνη» επί της Λεωφόρου Θήβων στα σύνορα του Πειραιά με τον Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, το οποίο έχει κοστίσει στο ελληνικό κράτος περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα και…συνεχίζει.

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο καθορίζεται ότι θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα στην ιδιοκτήτρια εταιρεία Εθνική Πανγαία, καθώς και στις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ το πόσο των 7,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά περισσότερα από τα 6 εκατ. είναι ενοίκια.

Advertisement

Το γνωστό κτήριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη περιήλθε στην κατοχή του Δημοσίου το 1998 έναντι 35 εκατ. ευρώ, ενώ δαπανήθηκαν άλλα τόσα για την ανακατασκευή του.

Το 2014 το κτήριο πουλήθηκε μαζί με άλλα 13 ακίνητα του Δημοσίου  στην Εθνική Πανγαία μέσω συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback). Βάσει της συμφωνίας η εταιρεία έχει στην κατοχή της το ακίνητο για 20 χρόνια και το δημόσιο έχει την υποχρέωση είτε να νοικιάζει το ίδιο το κτήριο με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 220.000 ευρώ ή να βρει κάποιον άλλον ενοικιαστή με το ίδιο τίμημα.

Παρ’ όλα αυτά εδώ και 17 χρόνια το κτήριο «Κεράνη» δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω της άρνησης υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών να πάνε σ’ αυτό.

Advertisement

Το αρχικό σχέδιο ήταν να μεταφερθεί εκεί το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο λόγω αντιδράσεων των εργαζομένων του υπουργείου το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Στη συνέχεια, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, υπήρχαν σκέψεις για μετεγκατάσταση στο κτήριο των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά υπήρξαν αντιδράσεις και το κτήριο παρέμεινε κενό.

Advertisement

Το 2010 για άλλη μια εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς εκεί όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που μέχρι σήμερα παραμένουν διάσπαρτες σε διάφορα σημεία. Ιδέα που και αυτή εγκαταλείφθηκε.

Η επόμενη προσπάθεια αξιοποίησης του «στοιχειωμένου» ακινήτου αφορούσε την μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά.

Κίνηση που για άλλη μια φορά συνάντησε αντιδράσεις τόσο από τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης όσο και από τους δικηγόρους. Εν τέλει το 2014 και το σχέδιο αυτό ναυάγησε.

Advertisement

Τελευταία προσπάθεια έγινε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος είχε προαναγγείλει πέρσι την μεταφορών υπηρεσιών του υπουργείου στο κτήριο του Κεράνη.

Μάλιστα είχε προχωρήσει και σε επίσημες παρουσιάσεις του ανακαινισμένου κτηρίου. Τα σχέδια του κ. Αλεξιάδη συνάντησαν αντιδράσεις από τους εφοριακούς και μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου παραμένει κενό.

πηγη:reader.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement