Κρασί και φρούτα: κορυφαίοι συνδυασμοί και ιδεολογικές πλάνες

Advertisement

Πώς συνδυάζουμε το κρασί με τα αγαπημένα μας φρούτα σύμφωνα; Τι ισχύει και τι όχι; Ας δούμε πώς μπορούμε να απολαύσουμε και τα δύο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Νίτσε έλεγε ότι ο άνθρωπος που δεν ανανεώνεται πνευματικά, πεθαί­νει, όπως το φίδι, που δεν αλλάζει δέρμα.

Η πνευματική ζωή συνεχίζεται, όταν ο άνθρωπος συνεχώς προβληματίζεται πάνω στα όσα γνωρίζει ή έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του για να συλλαμβάνει την πνευματική τροφή που του προσφέρει η κοινωνία.

Advertisement

Η θρησκοληπτική πλάνη στην οποία βρίσκονται ορισμένοι ως αποκλειστικοί εξουσιοδοτημένοι ερμηνευτές και θεματοφύλακες της «απόλαυσης του κρασιού», τροφοδοτεί με φαιδρά σιγουριά μια σειρά δογματικών αντιλήψεων και γνωσιακών στρεβλώσεων.

Πρωταγωνιστής για ακόμα μια φορά συνιδιοκτήτης σύγχρονου ιχθυοεδεσματοπωλείου, ο οποίος με θρασύτητα και περίσσεια κομπορρημοσύνη έχει δηλώσει ότι τα κρασιά απαγορεύεται να συνοδεύονται με φρούτα, γιατί έχουν ζάχαρη.

Και μάλιστα o γνήσιος αυτός απόγονος του Χέγκελ, αισθάνεται την ανάγκη να μεταφέρει τις αυθαίρετες και χωρίς κανένα κριτήριο εγκυρότητας γνώσεις του και σε παρακείμενες επιχειρήσεις εστίασης.

Advertisement

Συχνά ξεχνάμε πως η γνώση αποτελείται όχι μόνο από αυτά που γνωρίζουμε αλλά και από το τι δεν γνωρίζουμε. Η πορεία προς τη γνώση βασίζεται στην επικράτηση της παραγωγικής αναγνώρισης της άγνοιας μας.

Έτσι λοιπόν θα παρουσιάσουμε μερικούς υποψήφιους συνδυασμούς φρούτων και κρασιού.

Βοτρύτης

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται να συνδυάζουν κρασί με τυρί ή με γεύμα, τα φρούτα είναι επίσης ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα του κρασιού. Από γλυκά και αφρώδη έως ξηρά κόκκινα, υπάρχουν φρούτα που θα ζευγαρώνουν με σχεδόν κάθε διαθέσιμο κρασί. Και φυσικά να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν μιλάμε για το ισπανικό αλκοολούχο ποτό Sangria.

Advertisement

Τα τρόφιμα και το κρασί συνδυάζονται με βάση το πώς η γλυκύτητα, η ξηρότητα και οι γεύσεις του κρασιού ενισχύουν τις γεύσεις στο φαγητό.

Ορισμένα ζευγάρια είναι γνωστά, όπως πλούσια, γεμάτα κόκκινα κρασιά με κόκκινο κρέας ή ξηρούς λευκούς οίνους που σερβίρονται με ψάρι.

Τα γλυκά κρασιά συχνά θεωρούνται ως επιδόρπιοι οίνοι αλλά επίσης συνδυάζονται καλά με αλμυρά τρόφιμα για να επιτρέψουν στις γεύσεις να αλληλοσυμπληρώνονται. Υπάρχουν πολλές απόψεις για το ποια τρόφιμα πηγαίνουν καλύτερα με ποια κρασιά και, φυσικά η προσωπική γεύση μπαίνει επίσης στο παιχνίδι.

Advertisement

Κρασί και φρούτα

Τα φρούτα ποικίλουν σε γεύση από πολύ ξινά μέχρι πολύ γλυκά. Και τα φρέσκα, ζουμερά φρούτα και τα αποξηραμένα φρούτα ταιριάζουν πολύ καλά με κρασιά.

Τα φρούτα κάνουν ένα εξαιρετικό ορεκτικό, επιπλέον σερβίρονται ως επιδόρπιο το καλοκαίρι και είναι ένα ελαφρύ σνακ που συνοδεύει το κρασί σε ένα πάρτι ή σε μια γευσιγνωσία.Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να επιλέξετε το σωστό κρασί για να το συνδυάσετε με φρούτα.

Ο πρώτος είναι να επιλέξετε ένα κρασί και στη συνέχεια να επιλέξετε τα φρούτα που θα συνδυάζονται καλά με αυτό. Ο δεύτερος είναι να επιλέξετε ένα κρασί με βάση τα φρούτα εποχής.

Advertisement

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα φρούτα, είναι καλή ιδέα να πάτε στη δεύτερη επιλογή. Τα εποχικά, ώριμα φρούτα θα προσφέρουν την καλύτερη δυνατή γεύση και θα κάνουν τον καλύτερο σύντροφο σε κάποιο σωστά επιλεγμένο κρασί.

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να βρεθούν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε κάποια από αυτά για να συνδυάσετε με το αγαπημένο σας μπουκάλι κρασί ή οποιοδήποτε μπουκάλι κρασί που μπορεί να έχετε στη διάθεσή σας.

Δεν ταιριάζουν, ωστόσο, όλα τα κρασιά καλά με τα αποξηραμένα φρούτα. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε τα αποξηραμένα φρούτα που έχουν προσθήκη ζάχαρης, καθώς η αυξημένη γλυκύτητα θα επηρεάσει το κρασί της επιλογής σας.

Advertisement

Κόκκινο κρασί και φρούτα

Τα κόκκινα κρασιά κυμαίνονται από ελαφρά και ζουμερά έως γεμάτα και γήινα, όπως και το φάσμα των φρούτων που μπορούν να συνδυαστούν με αυτά. Μεταξύ των καλύτερων φρούτων για ταίριασμα με κόκκινο ελαφρύ κρασί είναι τα μούρα, ενώ βαρύτερα κόκκινα προσφέρονται σε αποξηραμένα φρούτα συμπεριλαμβανομένων των σύκων. Ένα γλυκό κόκκινο κρασί μπορεί να χειριστεί ένα φρούτο με λιγότερη ζάχαρη.

Λευκό κρασί και φρούτα

Τα λευκά κρασιά κυμαίνονται από πολύ γλυκά έως πολύ ξηρά, επομένως υπάρχει σχεδόν πάντα ένας καλός συνδυασμός καρπών για κάθε τύπο λευκού κρασιού.

Τα αφρώδη λευκά με ελαφριά γλυκύτητα και γλυκά κρασιά, όπως το Μουσκάτ, συνδυάζονται καλά με τα μούρα, ενώ φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια πηγαίνουν καλά με λευκά όπως pinot grigio. Πολύ ξηρά κρασιά όπως Sauvignon Blanc, ταιριάζουν καλά με φρούτα όπως μπανάνες, καθώς και με αποξηραμένα φρούτα.

Advertisement

Τα καλύτερα φρούτα για συνδυασμό με το κρασί

Όπως πάντα, τα φρούτα είναι καλύτερα όταν βρίσκονται στην εποχή τους, φρέσκα και ώριμα. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια λύση με το κρασί όταν δεν μπορείτε να τα έχετε φρέσκα.

Μερικά από τα καλύτερα αποξηραμένα φρούτα είναι τα κεράσια, τα βερίκοκα και τα μάνγκο. Όλα αυτά τα φρούτα προσφέρουν επιλογές για συνδυασμό με κόκκινα και λευκά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το κρασί σύμφωνα με την προσωπική σας προτίμηση. Καθώς δοκιμάζετε αυτά τα φρούτα με τα επιλεγμένα κρασιά, σκεφτείτε και άλλα κρασιά που μπορεί να είναι παρόμοια και έτσι να κάνουν καλό συνδυασμό.

Παρακάτω παραθέτουμε έναν κατάλογο με κάποιους πετυχημένους συνδυασμούς. Σημαντικό είναι να ελέγχουμε την ωριμότητα κάθε φρούτου γιατί ανάλογα με την ωριμότητα του αλλάζουν και τα επίπεδα σακχάρων. Επίσης μην σταματάτε να πειραματίζεστε, διότι πολύ πετυχημένοι συνδυασμοί βγήκαν από τολμηρούς πειραματισμούς.

Advertisement

Μπανάνες με Sauvignon Blanc, Sauternes, Gewürztraminer (λευκά κρασιά) και Merlot, Madeira (κόκκινα κρασιά)

Μήλα με Chardonnay, White Zinfandel, Asti Spumante, Pinot Grigio, Μοσχοφίλερο (λευκά) και Cabernet, Pinot Noir, Αγιωργίτικο (κόκκινα)

Αχλάδια με Chardonnay, White Zinfandel, Asti Spumante, Pinot Grigio (λευκά) και Bordeaux, Cabernet Sauvignon (κόκκινα)

Advertisement

Πεπόνια με Muscat, Champagne (λευκά) kai Port (κόκκινα)

Ροδάκινα με Asti Spumante, Chardonnay, Pinot Grigio, Μαλαγουζιά, Βιδιανό (λευκά) και Beaujolais, Cabernet (κόκκινα)

Φράουλες με Champagne, Prosecco, White Zinfandel, Chardonnay (λευκά) και Pinot Noir, Zinfandel (κόκκινα)

Blueberries με Champagne, Prosecco, Asti Spumante, Moscato (λευκά) και Petite Syrah, Merlot, Μαυρούδι (κόκκινα)

Advertisement

Βατόμουρα με Muscat, Tempranillo (λευκά) και Chateauneuf-du-pape, Zinfandel, Ραψάνη (κόκκινα)

Σύκα με Riesling, Pinot Gris, Ασύρτικο (Vinsanto) (λευκά) και Port, Syrah, Chianti (κόκκινα)

Δαμάσκηνα με Pinot Grigio (λευκά) και Bordeaux, Tempranillo, Μαυροτράγανο (κόκκινα)

Μάνγκο με Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc (λευκά) και Pinot Noir (κόκκινα)

Βερίκοκα με Viogner, Βιδιανό (λευκά) και Beaujolais (κόκκινα)

Κεράσια με Ice Wine, Moscato (λευκά) και Syrah, Pinot Noir (κόκκινα)

πηγη:krasiagr.com

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement