Πώς οι «σπείρες των ρολογιών» ξαφρίζουν κροίσους στη Μύκονο

Η «σπείρα των ρολογιών» και άλλες ιστορίες εγκληματικότητας από το «νησί των ανέμων».

Advertisement

Ήταν 22 Ιουλίου όταν ένας Ολλανδός…  κροίσος που έκανε διακοπές στη Μύκονο στάθμευσε το αυτοκίνητό του σε επαρχιακό δρόμο του νησιού.

Από πίσω του ερχόταν, χωρίς να του κινήσει την περιέργεια, μία μοτοσικλέτα μικρού κυβισμού με δύο επιβάτες που φορούσαν σκούρα ρούχα.

Μόλις ο Ολλανδός βγήκε από το αυτοκίνητο, τότε εκείνοι είχαν προλάβει ήδη να αποβιβαστούν, του άρπαξαν το χέρι και του πήραν μέσα σε ένα μόλις δευτερόλεπτο το ρολόι.

Advertisement

Όταν το θύμα μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου για να καταγγείλει το περιστατικό, οι αστυνομικοί δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν στην ερώτηση για την αξία του ρολογιού εκείνος τους απάντησε: «Πρόκειται για ένα Ρισάρ Μίλ (Richard Mille) αξίας 100.000 ευρώ».

Αυτό είναι ένα από τα δεκάδες περιστατικά που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα τις αστυνομικές Αρχές στο «νησί των ανέμων», το οποίο μαζί με πάμπλουτους τουρίστες έλκει, όπως γίνεται πάντα, και συμμορίες κακοποιών που… μυρίζονται το χρήμα και μετακομίζουν για «διακοπές» εκεί.

Οι «σπείρες των ρολογιών» είναι ο νούμερο ένα «πονοκέφαλος» για την Αστυνομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής, από τις 21 Ιουλίου 2017 μέχρι την περασμένη Τετάρτη (δηλαδή μέσα σε διάστημα 20 ημερών) εκλάπησαν από τουρίστες ρολόγια συνολικής αξίας 330.000 ευρώ.

Advertisement

Πρόκειται για άτομα που παρακολουθούν… κροίσους τουρίστες στις βόλτες τους στο νησί και στοχοποιούν αυτούς που φοράνε τα πιο ακριβά ρολόγια, των οποίων τη μάρκα και την αξία μπορούν να διακρίνουν αμέσως λόγω της… εμπειρίας τους στις κλοπές ρολογιών.

Κατόπιν, είτε επιτίθενται στα θύματά τους στο δρόμο είτε τα παρακολουθούν, όπως έγινε πιθανότατα στην περίπτωση του Ολλανδού, με σκοπό να «χτυπήσουν» κατά την είσοδό τους στο κατάλυμά τους ή να προχωρήσουν σε διάρρηξη κατά τις βραδινές ώρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε όλες τις διαρρήξεις σε βίλες της Μυκόνου ανάμεσα στα κλοπιμαία βρίσκονται ακριβά ρολόγια.  Μία ημέρα μετά την αρπαγή του «Richard Mille», αξίας 100.000 ευρώ», οι αστυνομικοί που ερεύνησαν παρόμοια επίθεση στον Ορνό Μυκόνου βρήκαν ένα «θησαυρό» για τις έρευνές τους.

Advertisement

Συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου Βρετανός τουρίστας έπεσε θύμα κλέφτη-«ταχυδακτυλουργού», ο οποίος κατάφερε να του αφαιρέσει -χωρίς καθόλου βία- το ρολόι που φορούσε στο χέρι.

Όταν ο δράστης άρχισε να τρέχει, τότε από την ταραχή του έπεσε το ρολόι, που επεστράφη στον Βρετανό, αλλά και η αστυνομική του ταυτότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εγγράφου, ο δράστης είναι Ιταλός, γεννηθείς στη Νάπολι, ενώ οι αστυνομικοί συνεχίζουν την αναζήτησή του.  Μόλις μία ημέρα μετά ήταν η σειρά ενός πάμπλουτου Τούρκου να πέσει θύμα σπείρας, που του αφαίρεσε ένα ρολόι  Πατέκ Φιλίπ (Patek Philippe) αξίας 25.000 ευρώ.

Advertisement

Εκτός όμως από τις «σπείρες των ρολογιών», υπάρχουν και συμμορίες που στοχεύουν αποκλειστικά πολυτελείς επαύλεις. Στις 4 Αυγούστου καταγγέλθηκε διάρρηξη σε μία από τις εντυπωσιακότερες βίλες της Μυκόνου.

Πρόκειται για οίκημα στο οποίο έκαναν διακοπές περίπου 10 Ιταλοί, άνδρες και γυναίκες, ανάμεσά τους πλούσιοι επιχειρηματίες. Ενδεικτικό είναι ότι είχαν υπηρετικό προσωπικό τουλάχιστον έξι ατόμων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν πολύτιμα αντικείμενα αξίας 187.000 ευρώ. Ανάμεσα στα κλοπιμαία βρίσκονται ένα ρολόι αξίας 45.000 ευρώ, ένα ρολόι αξίας 50.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας περίπου 92.000 ευρώ. Οι δράστες χαρακτηρίζονται ως «επαγγελματίες», καθώς κατάφεραν να μπουν σε σπίτι στο οποίο ζουν 16 άτομα.

Advertisement

Ανάλογη επίθεση έγινε στις 21 Ιουλίου στον Καλαφάτη Μυκόνου σε εξοχική κατοικία Γάλλου επιχειρηματία. Δύο άτομα παραβίασαν την είσοδο και αφαίρεσαν αντικείμενα αξίας περίπου 60.000 ευρώ.

Ανάμεσα στα κλοπιμαία ήταν ένα ρολόι Πατέκ Φιλίπ (Patek Philippe) αξίας 24.000 ευρώ, ένα Ρόλεξ αξίας 8.000 ευρώ, ένα ρολόι Σανέλ (Chanel) αξίας 3.000 ευρώ, υπολογιστές, τσάντες Luis Vuitton και ρούχα αξίας 15.000 ευρώ. Ο Γάλλος αντιλήφθηκε τους δράστες κατά την επιστροφή του στην κατοικία του αλλά ήταν πλέον αργά, καθώς πρόλαβαν να διαφύγουν.

Την επόμενη ημέρα στόχος έγιναν τρεις Σαουδάραβες που έκαναν τις διακοπές τους σε βίλα του νησιού.

Advertisement

Σπείρα μπήκε στη μονοκατοικία όταν εκείνοι απουσίαζαν και άρπαξαν 2.000 δολάρια από χρηματοκιβώτιο, ένα κινητό τηλέφωνο, έξι πιστωτικές κάρτες, δύο ρολόγια (ένα Ρόλεξ αξίας 10.000 δολαρίων και ένα Bulgari Limited Edition αξίας 5.000 ευρώ) και έναν φάκελο που περιείχε 9.000 ευρώ

Το τελευταίο περιστατικό που απασχόλησε την Αστυνομία έγινε στις 6 Αυγούστου όταν διαρρήκτες μπήκαν σε βίλα στην περιοχή Πουλί, όπου κάνει διακοπές ζευγάρι Μεξικανών. Όπως κατέθεσαν, τους εκλάπη ρολόι αξίας 20.000 ευρώ.

Ελλείψεις στα νησιά

Η Μύκονος, με πληθυσμό που το καλοκαίρι ξεπερνά τις 100.000, διαθέτει ένα περιπολικό ανά βάρδια, το οποίο πρέπει να επιληφθεί σειρά περιστατικών (τροχαία ατυχήματα, παράνομες σταθμεύσεις, διατάραξη κοινής ησυχίας, τσακωμούς, απόπειρες βιασμών, ληστείες, διαρρήξεις).

Advertisement

Τη θερινή περίοδο το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα στελεχώνεται από 37 αστυνομικούς, που ενισχύονται από 34 δόκιμους αστυφύλακες, ενώ το χειμώνα μένουν στο νησί περίπου 20 άνδρες.

Η δύναμη, ωστόσο, δεν επαρκεί, καθώς τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί απασχολούνται καθημερινά στο αεροδρόμιο, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω των πολλών περιστατικών με μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν αεροπορικώς για Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια.

Στο νησί δεν υπάρχει Τμήμα Ασφαλείας. Μάλιστα, μετά την τελευταία αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπεται η ύπαρξη Τ.Α. ούτε στα χαρτιά, όπως πριν, παρά μόνο η ύπαρξη «γραφείου ασφαλείας».

Advertisement

Ο κ. Βαγγέλης Κεφάλας, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ότι «θα έπρεπε στις τουριστικές περιοχές να υπάρχει μεγαλύτερη μέριμνα για την έγκαιρη ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών, προκειμένου να μπορούν  να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. Ζητάμε ενίσχυση των νησιών από υπηρεσίες ασφαλείας της Αθήνας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα. Να μπορεί να γίνει μία έρευνα σε βάθος για τα οργανωμένα κυκλώματα. Οι αστυνομικοί των τοπικών Τμημάτων δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα. Είναι αδύνατον να προλάβουν. Οι ανθρώπινες αντοχές κάποια στιγμή στερεύουν. Αν δεν παρέχεις ασφάλεια στους τουρίστες, τότε δεν μπορείς να τους παρέχεις καλές διακοπές».

Ένα άλλο πρόβλημα στη Μύκονο είναι η στέγαση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος. Και αυτό διότι ο ιδιοκτήτης που νοικιάζει μέχρι σήμερα το οίκημα στην Αστυνομία, έναντι 2.800 ευρώ το μήνα, δεν επιθυμεί να ανανεώσει το συμβόλαιο.

Πρόκειται για κτίριο που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, του οποίου η αξία ενοικίου υπολογίζεται ότι έχει ανέβει σημαντικά από τότε που η ΕΛ.ΑΣ. υπέγραψε με τον ιδιοκτήτη το συμβόλαιο μίσθωσης. Το θέμα για την Αστυνομία είναι το πώς θα καταφέρει να βρει σε μία «λογική» τιμή άλλο κτίριο για να στεγάσει το Α.Τ., σε ένα νησί που οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί.

Advertisement

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Πάρο, όπου ο αστυνομικός σταθμός στη Νάουσα, περιοχή που κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες, βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, επειδή ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στέγαζε την υπηρεσία διέκοψε τη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Το ενοίκιο που πλήρωνε το Δημόσιο ήταν 350 ευρώ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας να αδυνατούν να βρουν άλλο χώρο σε αυτή την τιμή. Στην Πάρο υπηρετούν συνολικά 35 αστυνομικοί, που ενισχύονται από 16 δόκιμους αστυφύλακες.

Το φετινό καλοκαίρι, όπως είχε γίνει και πέρυσι, στις Κυκλάδες ενισχύθηκαν μόνο τα νησιά που διαθέτουν αεροδρόμιο (Μύκονος, Σαντορίνη, Σύρος, Πάρος, Μύλος, Νάξος). Στη Σαντορίνη, όπου επίσης ο όγκος των επισκεπτών είναι μεγάλος, υπηρετούν 40 αστυνομικοί που ενισχύονται από 40 δόκιμους.

Advertisement

Ούτε εκεί υπάρχει Τμήμα Ασφαλείας, ενώ αυξημένες είναι οι ανάγκες στο αεροδρόμιο που δέχεται πιέσεις από κυκλώματα που στέλνουν εκεί μετανάστες με πλαστά διαβατήρια.

Υπάρχουν, ωστόσο, και νησιά που φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες και είναι ακόμα πιο υποστελεχωμένα. Στη Φολέγανδρο υπηρετούν μόλις δύο αστυνομικοί, στην Αμοργό υπηρετούν τρεις (οι οργανικές θέσεις είναι δέκα), στη Σίφνο τρεις, στην Κίμωλο δύο, στη Σέριφο τρεις, στα Κουφονήσια δύο και στην Ανάφη ένας.

Ελεύθερος Τύπος/thetoc.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement