Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του οισοφάγου

Advertisement

Τη σχέση της κατανάλωσης των αναψυκτικών με την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου ανέλυσαν οι Ινδοί επιστήμονες σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν επισημάνει αρκετές φορές τη ραγδαία αύξηση κατανάλωσης αναψυκτικών ποτών.

Για παράδειγμα στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 450%, ενώ ανάλογες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί σε Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία.

Advertisement

Ωστόσο, το επικίνδυνο, όπως λένε, είναι ότι έχει παρατηρηθεί αντίστοιχη αύξηση των περιστατικών καρκίνου του οισοφάγου, ειδικά στους λευκούς και ιδιαίτερα στον ανδρικό πληθυσμό.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν μάλιστα ότι σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κίνα όπου η κατανάλωση αναψυκτικών δεν έχει παρουσιάσει κάποια αύξηση τα τελευταία έτη, δεν έχει παρουσιαστεί αντίστοιχα και αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου.

Από αυτό ορμώμενοι οι Ινδοί ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση της υπερκατανάλωσης αναψυκτικών στον οργανισμό μας και ειδικότερα στην εμφάνιση καρκίνου στον οισοφάγο.

Advertisement

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η σχέση αυτή έχει να κάνει με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στον οισοφάγο.

Ο λόγος είναι ότι στην περίπτωση που ένα άτομο πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το περιεχόμενο του στομάχου τους επανέρχεται στον οισοφάγο και επειδή είναι όξινο με χαμηλό pΗ η βλεννογόνος του οισοφάγου καταστρέφεται από την οξύτητα αυτή, η οποία μακροχρόνια μπορεί να κάνει μεταλλάξεις που δύναται να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Η μορφή του συγκεκριμένου καρκίνου είναι συνήθως το αδενοκαρκίνωμα, που δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζει δραματική αύξηση της τελευταία χρόνια.

Advertisement

Συμπληρωματική μελέτη που έγινε από Καναδούς επιστήμονες έδειξε ότι η κατανάλωση 350ml αναψυκτικών την ημέρα αυξάνει σημαντικά την οξύτητα στον οισοφάγο καθώς μειώνει πάρα πολύ το pH του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και της εμφάνισης καρκίνου, ωστόσο παραδέχονται ότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι είναι συγκεκριμένα τα αναψυκτικά που προκαλούν τον καρκίνο ή ο τρόπος ζωής αυτών που τα καταναλώνουν σε υπερβολικό βαθμό ή κάποιοι άλλοι παράγοντες που δρουν συμπληρωματικά με την κατανάλωση αναψυκτικών.

Γι αυτό, συστήνουν να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα και να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.

Πηγή:naftemporiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement