Ρεκόρ όλων των εποχών: Οι Ελληνες χρωστούν πάνω από 100 δισ. στο Δημόσιο

Advertisement

Χιονοστιβάδα χρεών έπεσε στις πλάτες των φορολουμένων, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Νοέμβριο του 2017 να φτάσουν σε ύψος-ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις φόρου εισοδήματος, ο ΦΠΑ κ.ά. ήταν πολλά, με αποτέλεσμα τα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση να ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ! Αυξήθηκαν μάλιστα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Τον ίδιο μήνα επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε άλλους περίπου 21.000 φορολογούμενους – με άλλα λόγια, εκτελούνται χίλιες κατασχέσεις ανά εργάσιμη ημέρα.

Advertisement

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι λόγω της υπερφορολόγησης είναι αποκαλυπτικά:

•Τον Νοέμβριο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Διαμορφώθηκαν στα 100,739 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά 988 εκατομμύρια.

•Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2017, διαμορφώθηκαν τον Νοέμβριο σε 11,631 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σχεδόν όλο το ποσό αφορά φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες από τους φορολογούμενους (πχ φόρος εισοδήματος, φορολογικά πρόστιμα, ΦΠΑ κ.λπ.).

Advertisement

•Το σύνολο των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται σε 4.207.117, παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μήνα αύξηση κατά περίπου 37.000.

•Η εφορία έχει ήδη επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο σε 1.035.296 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μόνο μήνα αύξηση κατά περίπου 21.000 οφειλέτες.

•Η εφορία έχει τη δυνατότητα να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε άλλους περίπου 750.000 οφειλέτες της, κάτι το οποίο θα γίνει σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

Advertisement

Το κράτος μείωσε τις οφειλές του προς ιδιώτες

Πάντως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες.

Τον Οκτώβριο οι οφειλές ήταν 3,460 δισ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο το ποσό ανήλθε στα 3,141 δισ. ευρώ. Μείωση σημείωσαν τον Νοέμβριο και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στο ποσό των 776 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 832 εκατ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Advertisement

Το μεγαλύτερο ποσό στο σύνολο των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες αφορούν οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίες τον Νοέμβριο μειώθηκαν στα 1,754 δισ. ευρώ, έναντι 1,954 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Πηγή:iefimerida.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement