Χάλασαν και οι Γερμανοί: Απεργία στην Porsche!

Advertisement

Οι εργασιακές διαφορές στη γερμανική βιομηχανία μετάλλου, αλλά και στη βιομηχανία ηλεκτρονικών οξύνονται. Το συνδικάτο IG Metall κάλεσε την περασμένη Πέμπτη στη Στουτγκάρδη, στο Zuffenhausen για την ακρίβεια, τους εργαζόμενους της Porsche σε προειδοποιητική απεργία.

Μάλιστα, στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε, έλαβαν μέρος 2.500 εργαζόμενοι. Αξίζει να σημειωθεί πως το συνδικάτο IG Metall κινητοποίησε τους εργαζόμενους και στη βιομηχανία κατασκευής κιβωτίων ταχυτήτων ZF, που έχει έδρα στο Brandenburg an der Havel.

Οι εκπρόσωποι των εργατών έχουν ζητήσει αύξηση της τάξης του 6% στο μισθό τους, επειδή, όπως υποστηρίζουν,«έφτασε ο καιρός να ρευστοποιήσουν για λογαριασμό τους τα κέρδη, που σημείωσαν οι εταιρείες, στις οποίες εργάζονται.»

Advertisement

Από την πλευρά τους, οι εργοδότες σαφώς και αντιτίθενται σε αυτήν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι ήδη από τον Απρίλιο έχουν δώσει σε μηνιαία βάση από 200 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο. Στο εργοστάσιο της ZF πήγαν περίπου 600 άνθρωποι του συνδικάτου IG Metall, αλλά σε πρώτη φάση οι κινητοποιήσεις κινήθηκαν σε ένα ήρεμο πλαίσιο.

Εκτός από την αύξηση των μισθών, το συνδικάτο ζητά επίσης τη μείωση των ωρών εργασίας, οι οποίες πρέπει να φθάνουν κατά τη γνώμη τους τις 28 σε εβδομαδιαία βάση, απαιτώντας μάλιστα ακόμα και αποζημιώσεις προηγούμενων μηνών ειδικά για τους εργάτες, που είναι και γονείς.

Οι προειδοποιητικές κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί τόσο στο Brandenburg (έδρα της ZF) όσο και στο Zuffenhausen (έδρα της Porsche) έως τα τέλη του 2017.

Advertisement

Ωστόσο, ήδη από την περασμένη Τρίτη (2 Ιανουαρίου) άρχισαν τα… όργανα να ξαναχτυπούν. Από τη δε ερχόμενη εβδομάδα, η απεργία αναμένεται να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Γερμανία!

Πηγή:caranddriver.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement