Το περιπολικό-ρομπότ που θα… βγάλει στη σύνταξη τον Robocop

Advertisement

Τη δόξα του… Robocop, του εντυπωσιακού ρομπο-αστυνομικού, επιχειρεί να «κλέψει» η Ford, που σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νέο ρομπο-περιπολικό, που δεν θα χρειάζεται ανθρώπινο χειρισμό.

Το αυτόνομο αστυνομικό όχημα χωρίς οδηγό – για το οποίο η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέθεσε αυτό το μήνα τη σχετική τεχνολογική πατέντα- θα μπορεί να κρύβεται πίσω από δέντρα στις άκρες των δρόμων για να καταγράφει όσους ξεπερνούν το όριο ταχύτητας (θα στέλνει μετά τις κλήσεις στους οδηγούς μέσω Ίντερνετ), ενώ δεν θα διστάζει να κάνει και καταδίωξη κάποιου κλέφτη ή άλλου παράνομου. Όλα αυτά μόνο του, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που συνοδεύουν την αίτηση για την πατέντα, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου», το όχημα θα χρησιμοποιεί «εγκέφαλο» με τεχνητή νοημοσύνη (νευρωνικά δίκτυα) για να βρίσκει τις καλύτερες κρυψώνες, ώστε να εντοπίζει με τις κάμερες και τους αισθητήρες του τους παραβάτες που περνάνε με κόκκινο ή υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Advertisement

Το αυτόνομο περιπολικό θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μέσω ασύρματων και δορυφορικών δικτύων επικοινωνίας με τα κεντρικά της αστυνομίας και με άλλα περιπολικά, καθώς και με άλλες κάμερες παρακολούθησης και αισθητήρες στους δρόμους.

Το ρομπο-περιπολικό θα αποφασίζει αν θα κόψει κλήση, την οποία θα στέλνει αμέσως μέσω διαδικτύου στο αυτοκίνητο του παραβάτη, ώστε αυτός να τη δει στην οθόνη του οχήματός του (οποία δυσάρεστη έκπληξη γι’ αυτόν!), ενώ ένα αντίγραφο θα στέλνεται και στη βάση δεδομένων της Τροχαίας.

Η Ford εκτιμά ότι ένα τέτοιο ρομπο-όχημα προορίζεται για τη δεκαετία του 2020, όταν πια τα αυτόνομα οχήματα θα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους δρόμους. Το 2021 η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το δικό της πρώτο πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο.

Advertisement

Αστυνομίες διαφόρων χωρών, όπως της Βρετανίας και του Ντουμπάι, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να εντάξουν στο στόλο τους τέτοια οχήματα με τεχνητή νοημοσύνη. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο κατά πόσο αυτό θα καταστεί εφικτό χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις.

Πηγή:cnn.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement