Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τα λίπη από τα τηγανητά στον νεροχύτη. Πού καταλήγουν και τι προβλήματα προκαλούν

Advertisement

Τα λίπη δεν είναι επιβλαβή μόνο για την υγεία. Φράζουν τους σωλήνες και επιβαρύνουν το αποχετευτικό σύστημα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να χύνονται στον νεροχύτη.

Τα λίπη κάθε σπιτιού φτάνουν στους υπονόμους, όπου ενώνονται με τα λίπη όλων των άλλων. Σιγά σιγά αυτά διασπώνται σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη και ενώνονται με το ασβέστιο, δημιουργώντας μια συμπαγής μάζα που μοιάζει με σαπούνι.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας λίπους που φτάνει στους υπονόμους, ο λιπαρός αυτός όγκος είναι τεράστιος και είναι δύσκολο να καθαριστεί. Υπάρχει πιθανότητα να φράξει τους σωλήνες της αποχέτευσης και απόβλητα να βγουν στην επιφάνεια.

Advertisement
Ο λιπαρός όγκος που βρέθηκε στο Λονδίνο. Ζύγιζε 130 τόνους

Το 2017 στο Λονδίνο, βρήκαν ένα «βουνό σκουπιδιών και λίπους» που ζύγιζε 130 τόνους και έχει μήκος 250 μέτρα, το οποίο είχε φράξει το σωλήνα αποχέτευσης σε υπόνομο στην περιοχή Whitechapel. Ήταν μια συμπαγής μάζα από στερεό λίπος, βρεγμένα χαρτιά, πάνες, λάδι ακόμη και προφυλακτικά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό, είναι να αφήσετε το λίπος να σταθεροποιηθεί, να το βάλετε σε ένα βαζάκι και να το πετάξετε στα σκουπίδια.

Ό,τι μένει στα μαγειρικά σκεύη, σκουπίστε το με ένα απορροφητικό χαρτί και πετάξτε το.
Καθαρίστε τα με βραστό νερό, ξύδι και μαγειρική σόδα.

Advertisement

Δείτε το βίντεο του Tech Insider :

Πηγή:valueforilife.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement