Χρυσοί Σκούφοι 2018: αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Advertisement

Λίγο πριν φύγει ο Φεβρουάριος, απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι του Αθηνοράματος στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας στο Ball Room του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, σε μια λαμπερή τελετή με πρωταγωνιστή τη γαστρονομία.

Θριαμβευτής αναδείχτηκε για το 2018 το Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι, δίνοντας κερκυραϊκό χρώμα στην κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων και ανεβαίνοντας μάλιστα βαθμολογικά σε σχέση με πέρυσι.

Το Etrusco βαθμολογήθηκε φέτος με 17 στα 20 και δυο Χρυσούς Σκούφους, πιστοποιώντας πως ο Έκτορας Μποτρίνι βρίσκεται στην καλύτερή του φόρμα και ανεβάζει τη γαστρονομική του πρόταση στο πιο ψηλό μέχρι σήμερα σημείο.

Advertisement

Ανασκάπτοντας τις προσωπικές του γευστικές μνήμες από την Κέρκυρα, τα Επτάνησα και την Ιταλία, ο Μποτρίνι κεντάει εξαιρετικές δημιουργίες. με ευρηματικούς συνδυασμούς και υψηλή τεχνική, κερδίζοντας τις εντυπώσεις πανελληνίως.

Ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Γιάννης Παρίκος παρέλαβαν το Βραβείο Κοινού 2018 για το Varoulko Seaside

Δεύτερο ελληνικό εστιατόριο αναδείχθηκε το αθηναϊκό Funky Gourmet του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη, ενώ με Χρυσό Σκούφo βραβεύτηκαν 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.

Δύο από αυτά βραβεύονται για πρώτη φορά, ενώ δυο από τα περσινά βραβευμένα εστιατόρια έχασαν τους Χρυσούς Σκούφους τους. Πέντε από τα βραβευμένα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική κουζίνα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως 15 από τα 24 χρυσοσκουφάτα εστιατόρια βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.

Advertisement

Τέλος, το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στο Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου.

Για να προκύψουν οι Χρυσοί Σκούφοι, η γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide διένυσε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια δοκιμάζοντας σχεδόν 6.500 πιάτα σε εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες όλης της χώρας.

Οι 5 σεφ που δημιούργησαν το δείπνο για την τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2018, μαζί με τον Αστέριο Κουστούδη executive chef της Μ. Βρεταννίας

Η τελετή των 25ων Χρυσών Σκούφων, την οποία παρουσίασαν με χιούμορ η Ναταλία Δραγούμη και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος,  ήταν αφιερωμένη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκηνή της υψηλής γαστρονομίας, από την οποία άλλωστε προέρχονται και οι πέντε Έλληνες σεφ που, αφού άφησαν για λίγο τα τριάστερα εστιατόρια στα οποία εργάζονται, ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για να δημιουργήσουν το diner de gala της βραδιά:

Advertisement

O Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Κατάρας ήρθαν από το τριάστερο Geranium της Κοπεγχάγης όπου εργάζονται σε υψηλές θέσεις δίπλα στον σπουδαίο σεφ Rasmus Kofoed.

Ο Φίλιππος Χρονόπουλος ήρθε από το Παρίσι, όπου αφού δούλεψε δίπλα στους διάσημους σεφ Alain Passard και Joel Robuchon, συγκέντρωσε πάνω του τους προβολείς, κερδίζοντας το 2015 το πρώτο του αστέρι Michelin για το Restaurant du Palais Royal.

Από το Παρίσι ήρθε και ο Μιχάλης Παπαφίλης, καθώς εργάζεται δίπλα στον Eric Frechon στο τριάστερο Epicure.

Advertisement

Τέλος, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας ήρθε από το Όσλο και την ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης του τριάστερου Maaemo αφού πριν πέρασε από κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων και σεφ του κόσμου (Fat Duck, Quique Dacosta, L’Air du Temps).

Οι πέντε σεφ παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μενού βασισμένο σε ελληνικές γεύσεις έτσι όπως τις «μετέφρασαν» μέσα από το φίλτρο των δικών τους διεθνών εμπειριών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο τέλος της βραδιάς οι πέντε δημιουργοί καταχειροκροτήθηκαν από ένα ενθουσιασμένο κοινό 280 περίπου προσκεκλημένων. Μαζί τους χειροκροτήθηκε και όλη η ομάδα των σεφ της Μεγάλης Βρετανίας με επικεφαλής τον executive chef Αστέριο Κουστούδη.

Advertisement
Δεύτερο καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας το Funky Gourmet του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με 16,5/20

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά την κρίση, τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στη χώρα μας καλά κρατούν, άλλα διατηρώντας και άλλα εξελίσσοντας το επίπεδο τους.

Η δε ελληνική κουζίνα και τα εστιατόριά της που θα έχουν από φέτος τα δικά τους αυτόνομη, ξεχωριστή τελετή βράβευσης, εκσυγχρονίζει  τις κλασικές γευστικές αξίες φλερτάροντας σε πολλές περιπτώσεις και αυτή με την υψηλή γαστρονομία.

Την απονομή στο κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ενώ Χρυσούς Σκούφους απένειμε ακόμη η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, ο διακεκριμένος Βρετανός δημοσιογράφος (BBC, Good Food Channel, National Geographic Traveler,  κ.ά)  Jonathan Phang, o Spirit Marketing Manager της Coca Cola 3 Eψιλον (εκπροσωπώντας το sdingle malt whiskey Macallan) κος Φώτης Σιαδήμας, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου, ο Business  Executive Officer της Nestlle Waters Hellas  Δημήτρης Χανιόγλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Advertisement

Το Βραβείο Κοινού απένειμε –εκπροσωπώντας την μπίρα Kaiser-  ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος.

Πηγή:clickatlife.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement