Το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς πλαστικές συσκευασίες άνοιξε στο Άμστερνταμ

Advertisement

Άνοιξε χθες στο Άμστερνταμ το πρώτο παγκοσμίως σούπερ μάρκετ χωρίς πλαστικό, την ώρα που η πίεση για το πλαστικό έχει εκτοξευτεί και ο καταστροφικός του αντίκτυπος σε όλο τον πλανήτη, συνεχίζει να αυξάνεται.

Με περίπου 700 προϊόντα χωρίς πλαστική συσκευασία για να επιλέξουν από τα ράφια του Ekoplaza, οι αγοραστές έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται τα είδη παντοπωλείου σε «νέα βιοσυμβατά υλικά καθώς και παραδοσιακά υλικά» όπως το γυαλί, το μέταλλο και το χαρτόνι.

Η Ίαν Σάδερλαντ, συνιδρυτής της περιβαλλοντικής εκστρατείας «A Plastic Planet», που στηρίζει τη δημιουργία ενός διαδρόμου χωρίς καθόλου πλαστικά αντικείμενα ή συσκευασίες σε κάθε σούπερ μάρκετ, λέει πως το συγκεκριμένο κατάστημα είναι «ένα σύμβολο του μέλλοντος του λιανικού εμπορίου τροφίμων» και ελπίζει πως θα επηρεάσει τον κόσμο.

Advertisement

Η Σάδερλαντ τονίζει επίσης, πως αναγνωρίζει ότι η μετάβαση από το πλαστικό σε άλλα υλικά απαιτεί μια μνημειώδη αλλαγή από τους μεγάλους λιανοπωλητές, αλλά η μη αναγνώριση της ανάγκης για αλλαγή δεν είναι πλέον αποδεκτή.

«Κατανοούμε πλήρως ότι αυτό που ζητάμε είναι εξαιρετικά δύσκολο» λέει. «Ωστόσο, είναι απαράδεκτο για εμάς να συνεχίσουμε να τυλίγουμε τα τρόφιμα και τα ποτά μας σε αυτό το άφθαρτο πλαστικό υλικό. Όλοι, ξέρουν πλέον, πως πρέπει να σημειωθεί πρόοδος».

Η Ekoplaza, η οποία διαθέτει 74 καταστήματα σε όλη την Ολλανδία, αναφέρει ότι θέλει να δημιουργήσει διαδρόμους χωρίς πλαστικά προϊόντα σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων της μέχρι το τέλος του χρόνου.

Advertisement

Σε αυτό που άνοιξε χθες πάντως, πάνω από 700 προϊόντα είναι διαθέσιμα μεταξύ των οποίων κρέας, ρύζι, σάλτσες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.

Πηγή:protothema.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement