Η Apple σχεδιάζει να σταματήσει το iTunes LP

Advertisement

Σε μια εποχή που η μουσική βιομηχανία εναποθέτει πλέον όλες τις ελπίδες της στο μουσικό streaming δεν είναι καθόλου περίεργη η είδηση ότι η Apple σχεδιάζει να σταματήσει τις ψηφιακές πωλήσεις των άλμπουμ μέσω του iTunes.

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του βρετανικού site Metro αποκάλυψε ένα εσωτερικό email της Apple προς τους μουσικούς παραγωγούς, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία ανακοινώνει ότι μετά το τέλος του Μαρτίου θα σταματήσει την πώληση του φορμάτ iTunes LP.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει την ηλεκτρονική πώληση όλων των ήδη υπαρχόντων άλμπουμ που έχει στο ψηφιακό δισκοπωλείο της, αλλά δείχνει ξεκάθαρα μια νέα στροφή της εταιρείας σε επερχόμενες αλλαγές που έχει προγραμματίσει για την μουσική υπηρεσία του iTunes γενικότερα.

Advertisement

Η μορφή iTunes LP δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ψηφιακή συλλεκτική έκδοση ενός άλμπουμ, η οποία περιέχει επιπλέον υλικό που συνοδεύει μια κανονική κυκλοφορία, όπως διαδραστικά γραφικά, ένθετα με στίχους, βίντεο κλιπ, ακόμα και παρτιτούρες των τραγουδιών σε κάποιες περιπτώσεις.

Η Apple εισήγαγε αυτό το φορμάτ το 2009 για να δελεάσει τους αγοραστές ώστε να προσέξουν ένα ολόκληρο άλμπουμ παρά ένα μόνο κομμάτι που πιθανόν ξεχώριζε μέσα από αυτό.

Το χειρότερο σενάριο, όμως, δεν είναι η οριστική παύση ενός φορμάτ, αλλά η σταδιακή παραίτηση της Apple από το θρυλικό iTunes.

Advertisement

Γιατί ενώ το φορμάτ λανσαρίστηκε με πολλή δημοσιότητα και λάμψη, το LP δεν φάνηκε ότι μπορούσε να σταματήσει την πτώση της δισκογραφίας.

Το LP δεν έκανε ποτέ καμία επιτυχία. Με την άνοδο των υπηρεσιών μουσικής ροής και την αυξημένη έμφαση που θέλει να δώσει η εταιρεία στο Apple Music (για να συναγωνιστεί το Spotify) είναι βέβαιο ότι τα παλαιότερα χαρακτηριστικά του iTunes δεν θα λείψουν από κανέναν. Παρά μόνον σε αυτούς που κάποτε τα αγόραζαν.

Εάν η Apple προχωρήσει στην οριστική διαγραφή του iTunes LP αυτό μπορεί εύκολα να μεταφραστεί ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν οι ψηφιακές πωλήσεις της μουσικής έχουν πιάσει πάτο και δεν σηκώνονται με τίποτα, μπορεί να απενεργοποιήσει και ολόκληρο το ψηφιακό της δισκάδικο.

Advertisement

Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι μουσικοί αναλυτές που έχουν προβλέψει ότι η Apple θα το έχει κάνει αυτό μέχρι το 2020. Ο τερματισμός του iTunes είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, ακόμη και εάν πάρει μερικά παραπάνω χρόνια από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ένα δύσκολο πρόβλημα, όχι φυσικά για το κοινό (το οποίο θα συνεχίσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να ακούει την αγαπημένη του μουσική) αλλά για τους καλλιτέχνες.

Το iTunes LP φορμάτ «πάτωσε» γιατί απαιτούσε πολλή έξτρα δουλειά από τις δισκογραφικές, ενώ δεν φάνηκε ότι μπορούσε να δελεάσει με τα κόλπα του τους καταναλωτές.

Advertisement

Γι’ αυτό μια είδηση σαν κι αυτή που λέει ότι η Apple τερματίζει ότι δεν πουλάει κρύβει μια μικρή και μια μεγάλη αλήθεια. Η μικρή αλήθεια λέει ότι δεν έγινε και τίποτα που χάνεται ένα ασήμαντο φορμάτ ψηφιακής μουσικής, το οποίο δεν είχε εμπορική επιτυχία.

Η μεγάλη, όμως, δείχνει προς τα που βαδίζει η μουσική αγορά, και εκεί που πηγαίνει, τα πράγματα δεν είναι καθόλου όμορφα.

Πηγή:lifo.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement