Η φουτουριστική εξοχική κατοικία του Pierre Cardin στη δυτική Γαλλία [εικόνες]

Advertisement

Τοποθετημένο πάνω σε μία βραχώδη πλαγιά στην περιοχή  Théoule–sur–Mer, 10 χιλιόμετρα έξω από τις Κάννες, το εντυπωσιακό Palais Bulles ή αλλιώς Palace of the Bubbles αποτελεί έναν αρχιτεκτονικό πολύτιμο λίθο. Εμπνευσμένο από τις σπηλιές, το κτίριο χτίστηκε το 1984 από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Antti Lovag για τον Γάλλο βιομήχανο Pierre Bernard και μετά το θάνατό του αγοράστηκε από τον διάσημο σχεδιαστή Pierre Cardin ως εξοχική κατοικία, το 1992.

Γνωστός για το πειραματικό και avant garde στιλ του και την προτίμησή του στα γεωμετρικά σχέδια και μοτίβα, ο Pierre Cardin επέλεξε αυτή τη βίλα των 1.200 τ.μ. με στόχο να μετατρέψει το Palais Bulles σε ένα μέρος νεωτερισμού και δημιουργικότητας.

Advertisement

Με θέα στη Μεσόγειο θάλασσα και ένα πανόραμα που φτάνει μέχρι τον κόλπο των Καννών, το κτίριο διαθέτει χώρο υποδοχής, σαλόνι με πανοραμική θέα, δέκα υπνοδωμάτια – διακοσμημένα από σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως ο Patrice Breteau, ο Jerome Tisserand, ο Francois Chauvin και ο Gerard Le Cloarec – ένα εξωτερικό αμφιθέατρο 500 θέσεων, κήπους και πισίνες που εκτείνονται σε 8.500 τ.μ. γης. Όλα τα δωμάτια μοιάζουν με φούσκες, ενώ οι ειδικά σχεδιασμένοι φωταγωγοί αλλάζουν το φως ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Η κατοικία συμβολίζει την επιστροφή στις ρίζες των προγονικών κατοικιών και αντιπροσωπεύει πλήρως τις θεμελιώδεις ιδέες του αρχιτέκτονα, ο οποίος αντιλαμβάνεται την αρχιτεκτονική ως έναν παιχνιδιάρικο, χαρούμενο και γεμάτο εκπλήξεις τρόπο δημιουργίας.

Advertisement

«Είτε πρόκειται για οικονομικούς λόγους είτε για τεχνικές λύσεις, οι άνθρωποι έχουν περιορίσει τους εαυτούς τους σε κύβους γεμάτους από αδιέξοδα και γωνίες που εμποδίζουν την κίνησή μας και καταστρέφουν την αρμονία μας», αναφέρει ο Lovag, κάτι που εξηγεί και το ενδιαφέρον του για την περιπλοκότητα των σφαιρικών και ελλειψοειδών δωματίων του Palais Bulles. Για τον Lovag η ευθεία γραμμή είναι «μία επιθετική πράξη προς τη φύση» και ιδιαίτερα την ανθρώπινη.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα ο κύκλος αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη ζωή – μία άποψη που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της καριέρας του δημιουργώντας πρωτότυπες και πειραματικές δομές που αντανακλούν τις θεωρίες του για το ανθρώπινο σώμα και το χώρο που αυτό καταλαμβάνει. «Οι κινήσεις των χεριών και των ποδιών μας μέσα στο χώρο χαράζουν κύκλους παρόμοιους με ένα κυκλικό είδος όρασης», λέει ο ίδιος.

Advertisement

Σήμερα, το φουτουριστικό κτίριο με τις θηλυκές καμπύλες και τα πολυάριθμα παράθυρα – περιβόητο για τα μυθικά πάρτι – φιλοξενεί μεγάλα events και fashion shows, στεγάζει δουλειές νέων καλλιτεχνών και τα μεγαλειώδη έπιπλα της δεκαετίας του 60 και του 70 που αγοράστηκαν από τον Cardin, ενώ αποτελεί συχνά background φωτογραφήσεων για editorial μόδας.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement