Υποχρεωτικό πλέον σε όλα τα αυτοκίνητα το e-call

Advertisement

Από τις 31 Μαρτίου είναι πλέον υποχρεωτικός ο εξοπλισμός όλων των καινούργιων αυτοκινήτων που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη με το σύστημα e-call. Πρόκειται για το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης, που σε περίπτωση ατυχήματος καλεί αυτόματα -αυτό σημαίνει πως η κλήση θα γίνει ακόμα και αν ο οδηγός είναι αναίσθητος ή ανήμπορος- το 112.

Το νούμερο αυτό είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης και με τον τρόπο αυτό ειδοποιούνται άμεσα οι αρμόδιες αρχές (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και Τροχαία). Η κλήση μπορεί να γίνει και χειροκίνητα με το πάτημα του κατάλληλου πλήκτρου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Αυτό γίνεται προκειμένου να μπορούν να ειδοποιηθούν οι αρχές για συμβάν στο οποίο δεν μετέχει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και απαιτείται βοήθεια ή για κάτι άλλο πέρα από ατύχημα.

Με την κλήση δίνεται στις αρχές η ακριβής θέση του αυτοκινήτου, η χρονική στιγμή που έγινε το συμβάν καθώς και η κατεύθυνση κίνησης του αυτοκινήτου. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό ειδικά στις εθνικές οδούς, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Advertisement

Και αυτό γιατί σκοπός της υποχρεωτικής παρουσίας του e-call είναι η παροχή βοήθειας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και μέσα στη λεγόμενη «χρυσή ώρα», στα πρώτα 60 λεπτά από την πρόκληση του ατυχήματος δηλαδή, που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες επιβίωσης και μειώνει τις συνέπειες των τραυματισμών.

Η προσπάθεια προκειμένου να γίνει υποχρεωτική η παρουσία του e-call ξεκίνησε το 2013, ενώ τον Απρίλιο του 2015 ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα, έπειτα από 3 χρόνια, υλοποιείται.

Την απόφαση αυτή σχολιάζει θετικά και η Ένωση των Ευρωπαίων Κατασκευαστών (ACEA), η οποία σκοπεύει να πιέσει προκειμένου να γίνει υποχρεωτικό και το σύστημα αυτόματης πέδησης. Και αυτό γιατί ενώ το οφέλη του είναι δεδομένα το 70% των καινούργιων αυτοκινήτων εξακολουθούν να μην το διαθέτουν.

Advertisement

Το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης καλεί σε περίπτωση ατυχήματος αυτόματα τις αρχές προκειμένου η παροχή βοήθειας να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη γίνεται και να σωθούν περισσότερες ζωές. Πηγή: Opel.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement