Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι το Facebook κατασκοπεύει τις συζητήσεις μας στο Messenger!

Advertisement

Νέες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση πως το Facebook σαρώνει τις συνομιλίες και τις εικόνες που αποστέλλονται μεταξύ χρηστών στο Messenger, κάτι που η εταιρία δηλώνει πως διασφαλίζει ότι όλοι συμμορφώνονται με τους κανόνες της εταιρείας σχετικά με το περιεχόμενο. Εάν κάποιος χρήστης δεν το κάνει, μπλοκάρεται, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε την πρακτική μετά από συνέντευξη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε στον δημοσιογράφο Έζρα Κλάιν του Vox την υπόθεση σχετικά με την εθνοκάθαρση στη Μιανμάρ. Το Facebook είχε εντοπίσει ανθρώπους που προσπαθούσαν να στείλουν εμπρηστικά μηνύματα μέσω της εφαρμογής Messenger, όπως είπε ο CEO του Facebook. «Σε αυτή την περίπτωση, τα συστήματά μας ανιχνεύουν τι συμβαίνει. Σταματάμε αυτά τα μηνύματα πριν περάσουν το όριο» είπε.

Αρκετοί όμως αντέδρασαν με ανησυχία στο Twitter: Ήταν το σκανάρισμα στα μηνύματα γενικότερο ή έγινε σε ειδικές περιπτώσεις όπως αυτή η κρίση; Το Facebook έχει βρεθεί στο στόχαστρο τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το πώς χειρίζεται τα ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών και η αποκάλυψη για το Messenger έρχεται απλά να κάνει τους πάντες ακόμη πιο επιφυλακτικούς με το πόσα κρύβει για την παρασκηνιακή δράση της η πλατφόρμα.

Advertisement

Ο διαδικτυακός κολοσσός υποστήριξε στο Bloomberg πως οι συνομιλίες μπορεί να είναι ιδιωτικές, αλλά το Facebook τις σκανάρει ώστε να αποτρέψει τυχόν κακόβουλη χρήση του μέσου. Όλο το υλικό πρέπει να εμπίπτει στους κανονισμούς της διαδικτυακής κοινότητας. Όταν οι χρήστες κάνουν αναφορά σε μία ανάρτηση ή ένα μήνυμα για παραβίαση αυτών των κανονισμών, η επιχειρησιακή ομάδα του Facebook ελέγχει το υλικό. Σε άλλες περιπτώσεις ο έλεγχος δεν γίνεται από ανθρώπους αλλά από ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό.

«Όταν στέλνετε μία φωτογραφία στο Messenger, τα αυτοματοποιημένα συστήματά μας την σκανάρουν για να ανιχνεύσουν τυχόν εκμετάλλευση ανηλίκων. Αντίστοιχα όταν στέλνετε ένα λινκ, ελέγχουμε την πιθανότητα να πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό ή ιό», εξήγησε εκπρόσωπος του Facebook. To Messenger διαχωρίστηκε από την ενιαία πλατφόρμα του Facebook το 2014 και απέκτησε δική του, αλληλένδετη εφαρμογή.

Πάντως το WhatsApp, επίσης ιδιοκτησίας Facebook, εγγυάται την κωδικοποίηση των μηνυμάτων κατά τέτοιο τρόπο, που κάνει αδύνατο τον έλεγχό τους ακόμα και από τους τεχνικούς της εφαρμογής. Το Messenger προσφέρει και αυτό τη δυνατότητα κωδικοποίησης αλλά η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών δεν έχει την επιλογή αυτή ενεργοποιημένη.

Advertisement

Η εταιρεία ενημέρωσε την πολιτική δεδομένων της και ανακοίνωσε νέους όρους παροχής υπηρεσιών την Τετάρτη για να διευκρινίσει ότι το Messenger και το Instagram χρησιμοποιούν τους ίδιους κανόνες με το Facebook. «Αυτές οι ενημερώσεις έχουν ως στόχο να καταστήσουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα», δήλωσε η εταιρεία.«Δεν ζητάμε νέα δικαιώματα για τη συλλογή, τη χρήση ή τη διανομή των δεδομένων σας στο Facebook. Επίσης, δεν αλλάζουμε τις επιλογές απορρήτου που κάνατε στο παρελθόν», αναφέρεται.

Οι πολιτικές του Facebook έχουν δημιουργήσει σύγχυση στους χρήστες, κυρίως επειδή σχετίζονται με εφαρμογές που κατέχει η εταιρεία και με ποιον τρόπο χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες.

[lifo]

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement