«Γραφείο μπιτκόιν» αποκτά η Goldman Sachs

Ηταν απαίτηση των hedge funds, αποκάλυψε η επενδυτική τράπεζα

Η ώρα του bitcoin σήμανε για την Goldman Sachs. Η γνωστή για τις καινοτομίες που εφαρμόζει επενδυτική τράπεζα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της πολύμηνης προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει – εν κρυπτώ βέβαια – με στόχο να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Οπως αποκαλύπτουν οι «New York Times», το Διοικητικό Συμβούλιο της Goldman Sachs υπό την προεδρία του Λόιντ Μπλάνκφεϊν έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός «bitcoin desk». Αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για μια «ψήφο εμπιστοσύνης» που δίνει η κορυφαία τράπεζα της Wall Street στο μπιτκόιν και στα άλλα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν πληγεί τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο γοήτρου τους τελευταίους μήνες – από την αρχή του 2018 συγκεκριμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη, όταν οι «NYT» δημοσίευσαν το ρεπορτάζ περί δημιουργίας «bitcoin desk» στην Goldman Sachs, η αξία του κορυφαίου σε τζίρο κρυπτονομίσματος στον πλανήτη ενισχύθηκε κατά 200 δολάρια και έφθασε στα 9.200 δολάρια.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας εγκρίνοντας τη δημιουργία του συγκεκριμένου desk ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των πελατών της, κυρίως των επενδυτικών ταμείων. Πρόκειται για μια εναλλακτική αξία, στην οποία οι συναλλαγές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Εχουμε συνείδηση των κινδύνων και βρισκόμαστε σε εγρήγορση» δήλωσε στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα η Ράνα Γιάρεντ, διευθύντρια της Goldman Sachs.

Η αμερικανίδα τραπεζίτισσα δεν καθόρισε χρονικά πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί το γραφείο συναλλαγών σε bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Εξήγησε, όμως, ότι σε μια πρώτη φάση θα δίνει τη δυνατότητα στην Goldman Sachs να επενδύει για λογαριασμό των πελατών της σε συμβόλαια που συνδέονται με κρυπτονομίσματα. «Η τράπεζα θα χρησιμοποιεί δικά της κεφάλαια για να επενδύει στις αγορές» τόνισε η Γιάρεντ.

Σε μια επόμενη φάση η τράπεζα θα μπορεί να αγοράζει και να πωλεί απευθείας bitcoin και άλλες σχετικές αξίες στους πελάτες της. Στα τέλη Απριλίου η αμερικανική τράπεζα προσέλαβε τον Τζάστιν Σμιτ προκειμένου να διευθύνει το νέο γραφείο που θα δημιουργηθεί και το οποίο θα εγκατασταθεί ή στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο.

«Η επενδυτική τράπεζα, η οποία το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, σκέπτεται να προχωρήσει ακόμη περισσότερο» αναφέρει ο Ραφαέλ Μπλος της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos».

«Αν το εγχείρημα του bitcoin desk στεφθεί με επιτυχία, η Goldman Sachs ίσως δημιουργήσει ένα δικό της επενδυτικό προϊόν που θα συνδέεται με το συγκεκριμένο και άλλα κρυπτονομίσματα και θα επενδύει απευθείας σ’ αυτά» εξηγεί ο γάλλος ρεπόρτερ.

[πηγή]

Δείτε και αυτά: