Παύση έξι μηνών στον Πέτρο Μαντούβαλο για εξαπάτηση πελάτισσάς του

Advertisement

Την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των έξι μηνών, που είχε επιβληθεί από την Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά στον δικηγόρο και πρώην βουλευτή Πέτρο Μαντούβαλο, οριστικοποίησε το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων με την υπ’ αριθμ. 9/2018 απόφασή του.

Η πειθαρχική ποινή επιβλήθηκε καθώς ο κ. Μαντούβαλος, κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας, έθιξε το κύρος τού δικηγορικού λειτουργήματος, χρησιμοποιώντας τη δικηγορική ιδιότητά του για ιδιοτελείς σκοπούς κατά τον χειρισμό υπόθεσης πελάτισσας του.

Σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση, τον Σεπτέμβριο του 2010 μία γυναίκα, μετά τον θάνατο του συζύγου της επισκέφθηκε τον κ. Μαντούβαλο για κληρονομική υπόθεσή της. Ο δικηγόρος, χωρίς να δει τον φάκελο της υπόθεσης, τη διαβεβαίωνε ότι μπορεί να εξασφαλίσει θετική εξέλιξη στην υπόθεσή της, ανατρέποντας τη μέχρι τότε αρνητική έκβασή της. Μάλιστα, ανέφερε ότι είχε τον τρόπο και τις διασυνδέσεις να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των 20 ημερών.

Advertisement

Ως αμοιβή ζήτησε 60.000 ευρώ και η χήρα άρχισε να αναζητά αυτό το ποσό. Ο κ. Μαντούβαλος την πίεζε τηλεφωνικά να του καταβάλει το ποσό, υποστηρίζοντας ότι έχει συνεννοηθεί με τους ανθρώπους του. Η πελάτισσα πούλησε ένα ακίνητο που είχε και σταδιακά έδωσε το ποσό των 55.000 ευρώ στο γραφείο του.

Όμως, δύο και πλέον χρόνια, ο κ. Μαντούβαλος δεν έκανε καμία εξωδικαστική ή δικαστική ενέργεια για αυτήν την υπόθεσή, ούτε ζήτησε τον φάκελό της από τη συνάδελφό του που αρχικά τής είχε ανατεθεί η υπόθεση από τη χήρα.

Όταν η πελάτισσα ρωτούσε για την πορεία της υπόθεσής της, ο κ. Μαντούβαλος της έδινε ανύπαρκτη ημερομηνία δικάσιμου για την εκδίκαση ανύπαρκου δικόγραφου, όπως σημειώνει η πειθαρχική απόφαση. Σε επίμονες ερωτήσεις της γυναίκας, ο κ. Μαντούβαλος απαντούσε ότι έπαιρνε αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου να πετύχει ευνοϊκή σύνθεση του δικαστηρίου.

Advertisement

Στις αρχές του 2013, όταν η χήρα κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, έκανε αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο γραφείο τού κ. Μαντούβαλου μαζί με την αδελφή της και αξίωσε την επιστροφή τού ποσού που του είχε καταβάλει ως αμοιβή. Ο κ. Μαντούβαλος αντιμετώπισε την πελάτισσά του με απρεπή τρόπο όταν εκείνη του είπε ότι θα καταφύγει στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, κάτι το οποίο πραγματοποίησε.

Κατόπιν αυτών, ο δικηγόρος επέστρεψε, διαδοχικά, μόνο το ποσό των 32.000 ευρώ από τα 55.000 ευρώ που είχε εισπράξει. Μάλιστα, από τις 32.000 ευρώ, οι 12.000 ευρώ επιστράφηκαν πριν την εκδίκασης τής σε βάρος του πειθαρχικής αγωγής που είχε καταθέσει η γυναίκα στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ο κ. Μαντούβαλος παραδέχτηκε ότι είχε λάβει το ποσό των 55.000 ευρώ και ότι πρέπει να το επιστρέψει στην πελάτισσά του, αλλά για το υπόλοιπο πόσο των 23.000 ευρώ που όφειλε δήλωσε οικονομική αδυναμία επιστροφής του.

Advertisement

Τελικά, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των δικηγόρων, στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου (στην υπόθεση του κ. Μαντούβαλου, κωλυομένου του προέδρου προήδρευσε η αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη) έκρινε ότι οι ενέργειες του εν λόγω δικηγόρου θίγουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω της χρησιμοποίησης της ιδιότητάς του για ιδιοτελείς σκοπούς κατά παράβαση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 140) και του Κώδικα Δεοντολογίας (άρθρα 5 και 10) και απέρριψε την έφεση του κ. Μαντούβαλου, ενώ επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης για έξι μήνες.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement