Σε νέα ταλαιπωρία θα μπουν αναγκαστικά εργαζόμενοι και εργοδότες καταστημάτων που πωλούν αλκοόλ και διεξάγονται τυχερά παιχνίδια αφού με νέο Προεδρικό Διάταγμα όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται ακόμη και με μερική απασχόληση θα πρέπει να λάβουν ειδική άδεια από την αστυνομία.
Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να λάβεις άδεια από την Ελληνική Αστυνομία για να εργαστείς με οποιαδήποτε ιδιότητα ή σχέση εργασίας σε καφετέρια, μπαρ, κέντρο διασκέδασης Ιντερνέτ καφέ, αλλά και σε κάθε κατάστημα στο οποίο διενεργούνται «τεχνικά παίγνια», πρέπει να μην έχεις καταδικαστεί αμετάκλητα για συγκεκριμένα αδικήματα.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναμορφώνεται μερικά η νομοθεσία για τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων πωλήσεως οινοπνευματωδών ποτών και κέντρων διασκεδάσεως (Προεδρικό Διάταγμα 180/1979).
Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για να μπορεί να εργαστείς με οποιαδήποτε ιδιότητα σε καταστήματα κέντρων διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, αμιγείς αίθουσες διενέργειας τεχνικών παιγνίων, καθώς και σε όλα τα καταστήματα στα οποία διενεργούνται τεχνικά παίγνια, απαιτείται η προηγούμενη άδεια της Αστυνομικής αρχής.
Η έκδοση άδειας καταλαμβάνει και τους παρέχοντας μη εξηρτημένη εργασία, εφόσον η απασχόλησή τους συνδέεται με την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των καταστημάτων αυτών.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όσοι εργάζονται χωρίς να έχουν λάβει την προβλεπόμενη άδεια από την Αστυνομία άλλα και οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που δεν έχει την εν λόγω προβλεπόμενη άδεια, τιμωρούνται με φυλάκιση έως 5 ετών και πρόστιμο μέχρι 5.000 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι στα επίμαχα καταστήματα που διενεργούνται τυχερά παιχνίδια, για να λάβουν σχετική άδεια, πρέπει -πλέον της συμπλήρωσης του 18ού έτους της ηλικίας τους- να μην έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για:
1) εγκλήματα κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας από πρόθεση,
2) συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,
3) τρομοκρατικές πράξεις,
4) εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας,
5) εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
6) εμπορίας ανθρώπων,
7) παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή,
8) εγκλήματα του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και να μην έχουν βεβαιωθεί σε βάρος τους 4 παραβάσεις για πώληση ή διάθεση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους.
Η απαγόρευση χορήγησης αδείας δεν ισχύει για όσους έχουν καταδικαστεί για μεν εγκλήματα κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας από πρόθεση, αλλά έχει παρέλθει πενταετία από την έκτιση της ποινής ή την παραγραφή της ή τη με χάρη άφεση της ποινής.
Επίσης, δεν ισχύει η απαγόρευση για τις περιπτώσεις εκείνες που έχει επέλθει παρέλευση της πενταετίας από τη βεβαίωση της 4ης παράβασης για πώληση ή διάθεση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους.
[πηγή]