Πού οφείλονται οι ξαφνικές ζαλάδες όταν στεκόμαστε όρθιοι; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό

Advertisement

Η ξαφνική ζαλάδα σε συνδυασμό με την έλλειψη ισορροπίας συμβαίνει στους ανθρώπους συχνά. Τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται μόλις σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ή το κάθισμά μας.

Συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οπότε δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Σε ποιες περιπτώσεις όμως απαιτείται η συμβουλή του γιατρού;

Η καρδιά είναι αντλία και όταν σηκωνόμαστε ξαφνικά, μειώνεται η ποσότητα αίματος που εισέρχεται στην καρδιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προσωρινή πτώση της αρτηριακής πίεσης και απαιτείται λίγος χρόνος για να επανέλθει.

Advertisement

Οι γιατροί το αναφέρουν ως «ορθοστατική υπόταση», δηλαδή η πτώση της αρτηριακής πίεσης προτού επανέλθει στο φυσιολογικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως απαιτείται περισσότερος χρόνος από το φυσιολογικό για να επανέλθει η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και αυτό οφείλεται σε αιτίες που διορθώνονται εύκολα.

Για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημάδι ότι ο οργανισμός δεν τρέφεται κατάλληλα ή δεν ενυδατώνεται με αρκετή ποσότητα νερού.

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα, ενώ η ανεπαρκής ενυδάτωση οδηγεί σε αφυδάτωση, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ροή του αίματος.

Advertisement

Άλλες πιθανές αιτίες για τις ξαφνικές ζαλάδες είναι η εξαντλητική προπόνηση, η αυξημένη θερμοκρασία, η εγκυμοσύνη, η έλλειψη ύπνου και η κατανάλωση αλκοόλ.

Σε περίπτωση που οι ζαλάδες είναι συχνές και δεν υποχωρούν, τότε χρειάζεται να επισκεφθείτε ένα γιατρό.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι επίμονες ζαλάδες που δεν υποχωρούν, υποδηλώνουν ότι η αρτηριακή πίεση έχει πέσει και δεν επανέρχεται.

Advertisement

Με το πέρασμα των χρόνων, η ορθοστατική υπόταση γίνεται πιο συνηθισμένη. Το 5 έως 10% των ηλικιωμένων εμφανίζει συχνότερα όταν είναι άνω των 60 ετών.

Μελέτες έχουν συνδέσει την κατάσταση με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων των οστών σε ενήλικες μέσης ηλικίας.

Εάν νιώσετε ότι το δωμάτιο «περιστρέφεται», μπορεί να έχετε ένα διαφορετικό πρόβλημα στο εσωτερικό του αυτιού που είναι γνωστό ως ίλιγγος. Αυτό μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις στο αυτί ή τραύμα στο κεφάλι και απαιτείται ιατρική φροντίδα.

Advertisement

Σε περίπτωση που χάνετε τις αισθήσεις σας όταν στέκεστε όρθιοι, αν και για λίγα δευτερόλεπτα, συνιστάται ιατρική αξιολόγηση για πιθανές διαταραχές που σχετίζονται με την καρδιά, το νευρικό ή το ενδοκρινικό σύστημα.

Πολλοί ασθενείς έχουν βρει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή ή άλλη εναλλακτική λύση χωρίς φάρμακα.

Αν ο γιατρός σας χορηγήσει αγωγή, ποτέ μη σταματήσετε να παίρνετε την αγωγή χωρίς να τον ενημερώσετε. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement