Ερχονται σφοδροί βοριάδες 9 μποφόρ -Πτώση θερμοκρασίας κατά 12 βαθμούς

Advertisement

Φθινόπωρο θα θυμίζει για τα καλά ο καιρός από την Τρίτη, όταν και θα αλλάξει άρδην το σκηνικό, καθώς θα ενισχυθούν οι βοριάδες.

Οι ριπές των ανέμων στη συνέχεια θα αγγίζουν τα 9 μποφόρ και βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως σε περιοχές των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων και του νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου για την εβδομάδα που έρχεται.

Πιο αναλυτικά αναφέρει:

Εως και τη Δευτέρα ο καιρός θα θυμίζει καλοκαίρι

Advertisement

Μέχρι και τη Δευτέρα θα σημειώνονται πολύ πιο αυξημένες θερμοκρασίες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή. Φαίνεται ότι σε ορισμένες ευπαθείς στη ζέστη περιοχές των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών θα ξεπεράσει ο υδράργυρος και τους 34°C καθιστώντας τις συνθήκες εκεί καθαρά καλοκαιρινές. Επίσης ο ήλιος θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι.

Θυελλώδεις βοριάδες από την Τρίτη

Καθώς την Τρίτη θα εισέρχονται σταδιακά οι ψυχρότερες αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη, η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει πτώση 4-5°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας πλην της δυτικής Ελλάδας που τοπικά θα αγγίξει ακόμη και τους 31-32°C σε τοπικό επίπεδο.

Οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά στο Αιγαίο φτάνοντας ακόμη και τα 8 μποφόρ τοπικά.

Advertisement

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις σε περιοχές της κεντρο-ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου αλλά και της βόρειας Κρήτης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός.

Τετάρτη- Πέμπτη: 9 μποφόρ βοριάδες που θα προκαλέσουν προβλήματα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης οι βοριάδες θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και ίσως σε τοπικό επίπεδο οι μέγιστες ριπές τους τα ξεπεράσουν. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχουμε απαγορευτικό σε πολλά λιμάνια της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

Advertisement

12 βαθμούς υποχώρηση της θερμοκρασίας

Όπως είναι λογικό, οι σφοδροί αυτοί βοριάδες θα ρίξουν κατά πολλούς βαθμούς την θερμοκρασία. Κατά μέση τιμή, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 12°C ενώ τοπικά η πτώση θα είναι και μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι στις ορεινότερες περιοχές της κεντρικής και ιδιαιτέρως της βόρειας Ελλάδας θα επικρατήσει ακόμη και κρύο.

Από τη ζέστη της Δευτέρας στην ψύχρα της Τετάρτης

Για να καταστεί σαφές πόσο θα υποχωρήσει η θερμοκρασία, θα σας αναφέρω ορισμένα παραδείγματα:

Advertisement

Αθήνα
Δευτέρα: 34°C
Τρίτη: 26°C
Τετάρτη: 22°C

Θεσσαλονίκη
Δευτέρα: 32°C
Τρίτη: 25°C
Τετάρτη: 22°C

Πάτρα:
Δευτέρα: 29°C
Τρίτη: 29°C
Τετάρτη: 22°C

Advertisement

Ηράκλειο:
Δευτέρα: 29°C
Τρίτη: 27°C
Τετάρτη: 21°C

Λάρισα:
Δευτέρα: 34°C
Τρίτη: 23°C
Τετάρτη: 21°C

Φλώρινα:
Δευτέρα: 31°C
Τρίτη: 18°C
Τετάρτη: 16°C (ελάχιστη 3°C)

Advertisement

Τρίπολη:
Δευτέρα: 30°C
Τρίτη: 23°C
Τετάρτη: 16°C

Αλεξανδρούπολη:
Δευτέρα: 31°C
Τρίτη: 20°C
Τετάρτη: 19°C

Επιλεκτικές οι βροχές της Πέμπτης -9 μποφόρ στο Αιγαίο

Advertisement

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δεν αναμένονται ιδιαίτερες βροχές την Τετάρτη. Την Πέμπτη όμως θα βρέξει σε περιοχές της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας, της κεντροανατολικής Στερεάς (και στην Αττική πιθανότατα), της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Πηγή:iefimerida.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement