Στίβος: Τέσσερα ρεκόρ που δεν θα «σπάσουν»… ποτέ [βίντεο]

Advertisement

Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε και ο Κέβιν Μάγερ σημείωσαν δύο εκπληκτικά παγκόσμια ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα, ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να τα σπάσει στο μέλλον.

Το 2:01.39 που σημείωσε ο Κιπτσόγκε στον Μαραθώνιο του Βερολίνου και οι 9.126 βαθμοί που συγκέντρωσε ο Γάλλος δεκαθλητής, είναι επιδόσεις που «διέλυσαν» τα προηγούμενα ρεκόρ.

Για να φθάσει στο εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ, ο Μάγερ κάλυψε τα 100μ σε 10.55 (963 βαθμοί), έκανε άλμα στο μήκος στα 7.80μ (1.010 βαθμοί), έστειλε την σφαίρα στα 16μ (851 βαθμοί), υπερέβη στο ύψος τα 2,05μ (850 βαθμοί), έτρεξε τα 400 μέτρα σε 48.42 (889 βαθμοί), έτρεξε τα 110μ εμπόδια σε 13.75 (1.007 βαθμοί), είχε βολή 50.54μ στην δισκοβολία (882 βαθμοί), ξεπέρασε τα 5.45μ στο επί κοντώ (1.051 βαθμοί), έστειλε το ακόντιο στα 71.90μ (918 βαθμοί) και ολοκλήρωσε τον θρίαμβο του με 4:36.11 στα 1.500μ (705 βαθμοί).

Advertisement

Όσο για τον Κιπτσόγκε, κάλυψε την απόσταση των 42,195 χλμ. σε δύο ώρες, ένα λεπτό, 39 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που Ντένις Κιμέτο από το 2014 στον ίδιο Μαραθώνιο, κατά ένα λεπτό και 18 δευτερόλεπτα!

Ο Γάλλος δεκαθλητής Κέβιν Μάγερ/Πηγή: Reuters/John Sibley

Ευκαιρίας δοθείσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσιάζει τέσσερα από τα παγκόσμια ρεκόρ στον χώρο του στίβου, που έμειναν στην Ιστορία και – κατά τα φαινόμενα – θα παραμείνουν ακατάρριπτα για αρκετά χρόνια ακόμη.

Ήταν 16 Ιουλίου 1988 και στην Ινδιανάπολη οι Αμερικανοί πρωταθλητές έπαιρναν μέρος στα trials προκειμένου να συγκροτηθεί η Ολυμπιακή ομάδα. Στα προημιτελικά των 100 μέτρων, η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόϊνερ, παίρνει θέση στον 6ο διάδρομο, ο αφέτης δίνει την εκκίνηση και η εκπληκτική Αμερικανίδα, πραγματοποιεί την ταχύτερη κούρσα στην Ιστορία.

Advertisement

Μετά τα μισά της διαδρομής, αφήνει πολλά μέτρα πίσω τις αντιπάλους και με τον τερματισμό, το χρονόμετρο έχει σταματήσει στο απίστευτο 10.49! Ένα ρεκόρ που 30 χρόνια μετά, παραμένει και -που όπως όλα δείχνουν- θα μείνει για πολλά χρόνια ακατάρριπτο.

Την ίδια χρονιά, στις 28 Σεπτεμβρίου και στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, η Τζόϊνερ καλύπτει τα 200 μέτρα σε 21 δεύτερα και 34 εκατοστά, επίδοση που επίσης δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα.

Δέκα χρόνια αργότερα και σε ηλικία 38 ετών, η διάσημη Αμερικανίδα πεθαίνει στον ύπνο της, συνεπεία επιληπτικής κρίσης και αιμαγγειώματος, όπως διεγνώσθη μετά την διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής. Και παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν «συνελήφθη» να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, οι φήμες για αναβολικά και στεροειδή «οργίαζαν» τόσο πριν, όσο και μετά τον θάνατο της.

Advertisement

Καθ΄ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές αυτής του 1990, τα παγκόσμια ρεκόρ στον στίβο, άλλαζαν κάτοχο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ήταν μια δεκαετία που «στιγματίσθηκε» από το ντόπινγκ, κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, προεξαρχούσης της Ανατολικής Γερμανίας και της ΕΣΣΔ.

Είναι η περίοδος που επιτεύχθηκαν δύο από τα μακροβιότερα παγκόσμια ρεκόρ όλων των εποχών. Δύο ρεκόρ που μπορούν κάλλιστα να χαρακτηρισθούν «υπεράνθρωπα».

Η κορυφαία σπρίντερ της εποχής, είναι η Ανατολικογερμανίδα, Μαρίτα Κοχ. Στις 6 Οκτωβρίου 1985 και στο πλαίσιο του παγκοσμίου κυπέλλου, που φιλοξενείται στην Κανμπέρα της Αυστραλίας, η Κοχ τερματίζει στα 400 μέτρα με την εξωπραγματική επίδοση των 47 δευτερολέπτων και 60 εκατοστών.

Advertisement

Ένα ρεκόρ απλησίαστο ακόμη και για το 2018! Αργότερα, βέβαια, τόσο αυτό το ρεκόρ, όσο και γενικότερα η εντυπωσιακή καριέρα της Κοχ, θεωρήθηκαν προϊόντα χρήσης απαγορευμένων ουσιών και ειδικότερα «τουριναβόλης», που έκανε θραύση στο διάστημα 1981-1984 στις ανατολικές χώρες. Όσον αφορά στην διάσημη Ανατολικογερμανίδα, ουδέποτε παραδέχθηκε ότι αγωνίσθηκε υπό φαρμακοδιέγερση.

Δύο χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 9 Αυγούστου 1983, το Ελσίνκι φιλοξενεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στην εκκίνηση για τον τελικό των 800 μέτρων, έχει πάρει θέση και η διάσημη, Γιαρμίλα Κρατοτσβίλοβα, από τις κορυφαίες δρομείς της εποχής.

Η πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας, κάνει μία απίστευτη κούρσα και όταν τερματίζει, ο ηλεκτρονικός πίνακας αναγράφει 1:53.28! Πρόκειται για ένα απίστευτο, ένα εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ, που μέχρι σήμερα καμία αθλήτρια δεν κατάφερε να βελτιώσει.

Advertisement

Όπως στην περίπτωση της Κοχ, έτσι και για την Κρατοτσβίλοβα, αναπτύχθηκε έντονη φημολογία για χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε η Ρωσίδα Ολυμπιονίκης και συναθλήτρια της, Σβετλάνα Μαστέρκοβα: «Είναι πολύ γρήγορη. Είναι αδύνατον για μία γυναίκα να τρέξει τόσο γρήγορα. Το ρεκόρ θα μείνει ακατάρριπτο για 100 χρόνια».

[cnn]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement