Επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά πως τα κουνούπια μεταφέρουν πλαστικό στην τροφική αλυσίδα

Advertisement

Τα κουνούπια μεταφέρουν πλαστικά στην τροφική αλυσίδα «μολύνοντας σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη», λένε οι επιστήμονες.

Μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ διαπίστωσε μικρά κομμάτια πλαστικού μέσα σε έντομα που πετάνε και γεννούν τα αυγά τους στο νερό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα «μικροπλαστικά» μέσα στις προνύμφες παραμένουν μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Τα πουλιά και οι νυχτερίδες τρώνε τα έντομα, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς λειτουργεί ως «νέος δρόμος» για τα πλαστικά στο να μπουν στην τροφική αλυσίδα.

Advertisement

Η Emma Priestland, μέλος της οργάνωσης Friends of the Earth, χαρακτήρισε «ανησυχητικά» τα ευρήματα, σημειώνοντας πως η μόλυνση από τα πλαστικά είναι «παντού, όχι μόνο στο θαλάσσιο περιβάλλον».

«Γνωρίζοντας πως το πλαστικό μπορεί να μεταφερθεί από το στάδιο της προνύμφης στο ενήλικο κουνούπι, το οποίο στη συνέχεια λειτουργεί ως τροφή σε μια πληθώρα μεγαλύτερων ζώων, η ανάγκη για δράση προς μείωση της χρήσης πλαστικού γίνεται ακόμη πιο έντονη», ανέφερε η ίδια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η διδακτορική φοιτήτρια Rana Al-Jaibachi τάισε προνύμφες κουνουπιών με μικροΐνες πλαστικού που φωσφορίζει και στη συνέχεια παρακολούθησε την πορεία τους στον κύκλο ζωής του εντόμου.

Advertisement

Χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο, εξέτασε αν τα μικρά κομμάτια πλαστικού μεταφέρθηκαν από το στάδιο της προνύμφης στο ενήλικο έντομο.

Η καθηγήτρια Amanda Callaghan, βιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε πως τα ευρήματα είναι «αποκαλυπτικά» και πως ήταν «η πρώτη φορά» που μικροπλαστικά μπορούσαν να «διαπεράσουν» διάφορα στάδια ζωής σε έντομα που πετάνε.

«Έχει δοθεί μεγάλη σημασία στα πλαστικά που μολύνουν τους ωκεανούς μας, αλλά αυτή η έρευνα αποκαλύπτει πως υπάρχουν επίσης στους ουρανούς. Είναι σοκαριστικό πως το πλαστικό μολύνει σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη και του οικοσυστήματος», λέει η ίδια.

[lifo]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement