Πιο ακριβή η ενοικίαση στο Κουκάκι από την Εκάλη

Advertisement

Μια πρωτοφανή συγκυρία, χάρις στο φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, διανύει πλέον η αγορά των ενοικιάσεων καθώς το κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος στο Κουκάκι είναι υψηλότερο απ’ ό,τι στην Εκάλη και τη Νέα Ερυθραία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MΑΧ Ελλάς, στο Κουκάκι η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σήμερα στα 6,5 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, έχοντας καταγράψει αύξηση της τάξεως του 35% μέσα σε διάστημα μόλις 12 μηνών.

Την ίδια στιγμή στην Εκάλη, το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνά τα 6,2 ευρώ/τ.μ. και στη Ν. Ερυθραία τα 6 ευρώ/τ.μ.

Advertisement

Συνολικά, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 8,4%, συγκριτικά με το 2017, καθώς συνεχίζεται η μείωση του αποθέματος διαθέσιμων προς εκμίσθωση κατοικιών.

Ταυτόχρονα, η άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει προκαλέσει «συνωστισμό» υποψήφιων ενοικιαστών στα υπόλοιπα ακίνητα που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να προχωρούν σε αύξηση των ζητούμενων τιμών.

Η τάση αυτή είναι κυρίως εμφανής σε δημοφιλείς περιοχές της Αθήνας, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις.

Advertisement

Οπως σημειώνει η RE/MAX Eλλάς, η ζήτηση φέτος αυξήθηκε στο σύνολο στη χώρας, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρήθηκε στασιμότητα.

Η προτίμηση των ενοικιαστών στράφηκε περισσότερο σε σπίτια νεότερης και μέσης ηλικίας (έως 10-20 ετών). Στην Αττική, οι τιμές ενοικίασης ανέβηκαν κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 14,4% και στην περιφέρεια κατά 7,1%.

Ειδικότερα, κατά 15% αυξήθηκαν οι τιμές σε Πάτρα και Βόλο, κατά 14% στη Σπάρτη και κατά 17% στην Αλεξανδρούπολη.

Advertisement

Στην Αττική, οι μόνες περιοχές όπου παρατηρήθηκε πτώση της τάξεως του 9% και 8,5% ήταν σε Νέα Ερυθραία και Εκάλη αντίστοιχα. Στα βόρεια προάστια, όμως, η συνολική εικόνα ήταν θετική, με την αύξηση να αγγίζει το 6,7% και σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη να είναι άνω του 14%.

Στο κέντρο της Αθήνας, η μέση άνοδος άγγιξε το 20%, αλλά σε περιοχές υψηλής ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου εκ των πραγμάτων η προσφορά είναι περιορισμένη, η άνοδος εκτοξεύτηκε.

Advertisement

Εκτός από το Κουκάκι, στα Εξάρχεια, οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 34% στα 5,5 ευρώ/τ.μ., ενώ άνοδος της τάξεως του 23% καταγράφηκε και στο Κολωνάκι, στα 9 ευρώ/τ.μ. Ανοδος της τάξεως του 19% και του 20% σημειώθηκε επίσης και σε Νέο Κόσμο και Νεάπολη.

Στα νότια προάστια, η αύξηση ήταν της τάξεως του 4,7%, με τη μεγαλύτερη άνοδο, 12%, να εντοπίζεται στη Γλυφάδα, ενώ ακολούθησε η Καλλιθέα με αύξηση 9,1%. Στις υπόλοιπες περιοχές (Αλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η άνοδος ήταν περίπου 4% – 5,5%.

Στα δυτικά προάστια, οι τιμές ήταν αμετάβλητες στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, όπου το πρόσημο ήταν θετικό της τάξεως του 29%.

Advertisement

Στην περιοχή του Πειραιά και στις λοιπές όμορες περιοχές, οι τιμές κατά μέσον όρο ήταν αμετάβλητες, με θετική εξαίρεση την Καστέλλα όπου καταγράφηκε αύξηση 14,8%, τη Φρεαττύδα 10% και την Πειραϊκή 8,3%.

Δημοφιλέστερα ακίνητα

Οσον αφορά τα δημοφιλέστερα ακίνητα, σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, προτιμώνται διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, εμβαδού 70-90 τ.μ., κάτω των 20 ετών, με ενοίκια 400 – 600 ευρώ.

Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο, προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα ασχέτως ηλικίας, εμβαδού 50-100 τ.μ., με ενοίκιο περίπου 350-500 ευρώ. Στις πιο οικονομικές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 400 ευρώ.

Advertisement

Τέλος, σε περιοχές όπως στην Κηφισιά εξακολουθούν να ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες, αλλά πλέον υπάρχει και αναζήτηση διαμερισμάτων 100-120 τ.μ., 15ετίας με ενοίκιο έως 800 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις συνοικίες του κέντρου της πόλης, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 10%, με εξαίρεση όμως τις περιοχές Τούμπα, Χαριλάου και Ανω Πόλη όπου καταγράφηκαν αυξήσεις 13% έως 21%. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη οι τιμές ανέβηκαν 20% κατά μέσον όρο, ενώ στη Δυτική Θεσσαλονίκη η μέση αύξηση ήταν της τάξεως του 8%.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement