Το αίσιο τέλος στην υπόθεση απαγωγής των δύο 11χρονων Ελληνόπουλων, χθες στην Κύπρο, είχε έναν «αφανή» πρωταγωνιστή: τον «Παρατηρητή της Γειτονιάς».
Πρόκειται για έναν θεσμό που άρχισε να εφαρμόζεται από το 2011 στη Μεγαλόνησο και, σύμφωνα με τη στατιστική, έχει αποφέρει ήδη σημαντικά αποτελέσματα, με περιορισμό των εγκλημάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.
Τι ακριβώς, όμως, είναι ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς»;
Με δυο λόγια, οι πολίτες εντάσσονται στον θεσμό οικειοθελώς και σε περιπτώσεις εγκλημάτων όπως το χθεσινό η αστυνομία τούς στέλνει μηνύματα sms, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το εκάστοτε περιστατικό.
Στη συνέχεια, ο πολίτης, αν θεωρεί ότι κάτι έχει υποπέσει στην αντίληψή του που να ταιριάζει με όσα περιγράφει η Αστυνομία, επικοινωνεί με τις Αρχές παρέχοντας λεπτομέρειες.
Έτσι έγινε και χθες. Ο βασικός μάρτυρας ενημερώθηκε για τα στοιχεία της υπόθεσης μέσω του αδελφού του, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς», αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για κάποιον που ήξερε και αμέσως κάλεσε την Αστυνομία, δίνοντας όσα στοιχεία γνώριζε για την υπόθεση.
Στη συνέχεια, δύο αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι που τους είχε υποδειχθεί και έδωσαν τέλος σε αυτή την απαγωγή-θρίλερ, που κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελισσόταν αν δεν υπήρχε αυτή η σημαντική μαρτυρία του Παρατηρητή.
Όπως παραδέχθηκε, μάλιστα, ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, η ενεργοποίηση του θεσμού υπήρξε καθοριστική γιατί οι μάρτυρες αντιλήφθηκαν περί τίνος πρόκειται όταν διάβασαν τη σχετική περιγραφή.
Ο κ. Βύρας είπε ότι η Λάρνακα αριθμεί περισσότερους από 1.000 Παρατηρητές της Γειτονιάς και προανήγγειλε την απονομή τιμής στα δύο αδέλφια που συνέδραμαν με τις μαρτυρίες τους στον εντοπισμό των δύο μαθητών και στη σύλληψη του 35χρονου απαγωγέα.
«Ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» εφαρμόζεται από το 2011 και αποτελεί μια σύγχρονη στρατηγική πρόληψης του εγκλήματος, η οποία εφαρμόζεται με τη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά ως Παρατηρητές της Γειτονιάς», αναφέρει για τον θεσμό η Αστυνομία Κύπρου.
Και συνεχίζει: «Το πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς» εφαρμόζεται για πρόληψη του εγκλήματος και αύξηση της ασφάλειας σε Δήμους και Κοινότητες. Στηρίζεται στην άμεση συνεργασία της Αστυνομίας με τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ενεργό ρόλο στην εφαρμογή του. Προστατεύει το κοινό από τη δράση εγκληματικών στοιχείων, υποβοηθά στη δραστική μείωση των κλοπών, των διαρρήξεων, της καταστροφής περιουσιών, της διακίνησης παράνομων ουσιών.
Στην Κύπρο, ενώ αρχικά κατά το 2013 στον θεσμό του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» λάμβαναν μέρος 13.000 εθελοντές, στη συνέχεια η συμμετοχή των συμπολιτών μας στο θεσμό αυξήθηκε ραγδαία και μέχρι στιγμής ο θεσμός καταγράφει 93.000 εθελοντές Παρατηρητές της Γειτονιάς. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής που αναπτύχθηκε μεταξύ των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Πολιτών και της Αστυνομίας, είναι η επίτευξη υψηλών επιπέδων ασφάλειας στη χώρα μας, αφού σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες και στατιστικές, έχει επιτευχθεί μείωση στο έγκλημα σε ποσοστό της τάξης του 30%».
Αναλυτικά:
Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς αποτελεί μια σύγχρονη στρατηγική Πρόληψης του Εγκλήματος, η οποία εφαρμόζεται με τη συνεργασία της Αστυνομίας, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Στόχος του θεσμού είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενεργός συμμετοχή τους στην πρόληψη του εγκλήματος με απώτερο στόχο τη μείωση της εγκληματικότητας, την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας στις γειτονιές των δήμων και κοινοτήτων και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Θεσμού η Αστυνομία σάς:
• Ενημερώνει για τα εγκλήματα που γίνονται στην περιοχή σας ή που μπορεί να σας επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο.
• Συμβουλεύει αναφορικά με τεχνικές πρόληψης του εγκλήματος, όπως:
1. Πώς να κάνετε τα σπίτια και την περιουσία σας λιγότερο ελκυστικά στους εγκληματίες.
2. Πώς να είστε σε εγρήγορση για ύποπτες/ εγκληματικές δραστηριότητες.
• Συμβουλεύει να μην θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας και να αφήνετε την ευθύνη για καταδίωξη και σύλληψη των εγκληματιών εκεί όπου ανήκει, δηλαδή στην Αστυνομία.
• Προτρέπει να παρατηρείτε και ενημερώνετε την Αστυνομία για ασυνήθιστες/ύποπτες/εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στις περιοχές που κατοικείτε/ εργάζεστε/ διακινείστε.
Ο ρόλος του Παρατηρητή της Γειτονιάς
Εσείς οι Παρατηρητές της Γειτονιάς είστε τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας η οποία είναι αδύνατο να βρίσκεται παντού ανά πάσα στιγμή. Επομένως, προτρέπεστε να είσαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα να δράσετε στο πλαίσιο του ρόλου που έχετε αναλάβει.
Συνεργαστείτε με τους γείτονες σας, με άλλους συμπολίτες σας και με την Αστυνομία, για τη δική σας ασφάλεια, την ασφάλεια της οικογένειας και της περιουσίας σας, καθώς και του χώρου που κατοικείτε και εργάζεστε.
Ο ρόλος του Συντονιστή των Παρατηρητών της Γειτονιάς
Ο Συντονιστής είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της Αστυνομίας και των Παρατηρητών της Γειτονιάς και έχει μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες ευθύνες:
– Οργάνωση συναντήσεων των Παρατηρητών της Γειτονιάς
– Συχνή επαφή με την Αστυνομία/ Αστυνομικό της Γειτονιάς
– Προώθηση δράσεων ενδυνάμωσης του Προγράμματος
– Προσέλκυση νέων Παρατηρητών της Γειτονιάς
Πώς να επικοινωνείτε με την Αστυνομία
Εάν έχετε την εντύπωση ότι διαπράττεται ένα έγκλημα, βλέπετε ή ακούτε οτιδήποτε το ύποπτο, τηλεφωνήστε στο 199. Ακόμη και αν έχετε κάνει λάθος εκτίμηση, εκείνο που έχει σημασία είναι να ενημερώσετε την Αστυνομία.
Ποια ενημέρωση χρειάζεται η Αστυνομία
Περιγραφή ενός ύποπτου οχήματος:
– Αυτοκίνητο/ φορτηγό/ λεωφορείο κλπ
– Μάρκα
– Χρώμα
– Αριθμό εγγραφής
– Άλλες λεπτομέρειες, κάποια ζημιά, κλπ
– Κατεύθυνση, κ.λπ.
Περιγραφή ενός ύποπτου προσώπου:
– Άνδρας / γυναίκα
– Σχήμα και χαρακτηριστικά προσώπου
– Χρώμα δέρματος
– Σημάδια, ουλές, τατουάζ, κ.λπ.
– Ύψος και σωματική διάπλαση
– Σχήμα και χρώμα ματιών
– Ηλικία
– Χρώμα, μέγεθος και τύπος μαλλιών
– Ενδυμασία: χρώματα κ.λπ.
– Εθνικότητα
– Γλώσσα κ.λπ.
Πηγή:iefimerida.gr