Μεγάλη ανατροπή στις συναλλαγές με μετρητά – Τι θα μπορούμε να αγοράσουμε

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέα πρόταση για τη μείωση του ορίου στις συναλλαγές με μετρητά

Advertisement

Στη χρήση μετρητών στην αγορά πρόκειται να κάνει παρεμβάσεις από το νέο έτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και αυτό διότι θεωρείται ως αντίμετρο στον κίνδυνο έξαρσης της φοροδιαφυγής από την κατάργηση του ορίου αναλήψεων μετρητών στο πλαίσιο της πρόσφατης χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ειδικότερα εξετάζεται:

• η μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο (πίστωση σε λογαριασμό επιχείρησης, έκδοση επιταγής κα). Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα

• η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σημερινά όρια θεωρούνται πολύ χαμηλά και «πιάνονται» από τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο κάθε έτους.

Advertisement

Ειδικότερα, εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών με κάρτα να αυξηθεί:

-στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα).

-στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)

Advertisement

-στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήμερα).

[in]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement