Στα δικαστήρια Κένταλ Τζένερ, Μπέλα Χαντίντ και Ραταϊκόφκσι για εξαπάτηση μέσω των social media

Σύμφωνα με το Women’s Wear Daily έως και 5,2 εκατομμύρια δολάρια μοιράστηκαν σε διάφορους αποδέκτες για την προβολή ενός φιάσκου

Advertisement

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του μόντελινγκ, όπως η Κένταλ Τζένερ, η Μπέλα Χαντίντ, η Έλσα Χοσκ και η Έμιλι Ραταϊκόφκσι, ενδέχεται να κληθούν από την αμερικανική δικαιοσύνη να επιστρέψουν μέρος των υπέρογκων ποσών που έλαβαν για να προωθήσουν μέσω των social media το μουσικό φεστιβάλ της χλιδής και των λίγων εκλεκτών σε εξωτικό νησί της Καραϊβικής.

Όμως το πολυτελές όνειρο του Fyre Festival απεδείχθη ψεύτικο και απατηλό.

Η εταιρεία πίσω από τη διοργάνωση του Fyre Festival χρεοκόπησε τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη πληρώσει από 1.500 έως 12.500 δολάρια για να ζήσουν τον μύθο της χλιδής στο νησί Exumas που κάποτε ανήκε στον βαρόνο των ναρκωτικών της Κολομβίας, Πάμπλο Εσκομπάρ.

Advertisement

Τη Δευτέρα δικαστής στη Νέα Υόρκη υπέγραψε τις κλητεύσεις που υπέβαλε η Αρχή που διερευνά τη χρεοκοπία του μουσικού φεστιβάλ στις Μπαχάμες και ζητά πληροφορίες για τις οικονομικές συναλλαγές τρίτων προσώπων με την Fyre Media.

Η Τζένερ είναι ανάμεσα στα «τρίτα άτομα» που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Ως μοντέλο και γνωστή influencer η Αμερικανίδα πληρώθηκε 250.000 δολάρια για μία ανάρτηση στο Instagram της με την οποία κοινοποιούσε στους followers της την έναρξη της πώλησης των εισιτηρίων για το φεστιβάλ.

Παράλληλα η Τζένερ στο ίδιο ποστάρισμα προσέφερε έκπτωση σε όποιον έκανε την αγορά του εισιτηρίου μέσω του δικού τους λογαριασμού. Εταιρείες μοντέλων όπως οι IMG Models και DNA Model Management εκπροσωπούσαν τα κορίτσια που πρωταγωνιστούν σε όλα τα promo βίντεο του Fyre.

Advertisement

Τα μοντέλα στα βίντεο παρουσίαζαν στον κόσμο την εμπειρία του φεστιβάλ που περιελάμβανε μόνο γκουρμέ γεύματα, διαμονή μέσα στην πολυτέλεια και συναυλίες με πρωτοκλασάτα ονόματα της μουσικήςβιομηχανίας.

Ο κόσμος που πλήρωσε τα χρυσά εισιτήρια δεν αντίκρισε χλιδή. Το μόνο που βίωσε ήταν έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού.

Οι θαμώνες του Fyre Festival μετέδωσαν ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις σκηνές οριακού τρόμου που βίωναν, παγιδευμένοι σε ένα μέρος χωρίς νερό, χωρίς μέρος να κοιμηθούν, και χωρίς τρόπο διαφυγής. Και τώρα ζητούν τα λεφτά της πίσω.

Advertisement

Η ιστορία του φεστιβάλ έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix με τίτλο «Το Φιάσκο του Fyre Festival». Πριν από δύο χρόνια ο επιχειρηματίας Μπίλι ΜακΦάρλαντ θέλοντας να προωθήσει ένα μουσικό app είχε μαζί με τον μουσικό Ja Rule την ιδέα να στήσουν ένα τεράστιο μουσικό φεστιβάλ.

Θα ήταν η καλύτερη διαφήμιση! Τα social media θα έπαιρναν φωτιά! Οι πιο προνομιούχοι φεστιβαλιστές θα ζούσαν το ΣΚ της ζωής τους! Τα μοντέλα του θα ήταν κι αυτά εκεί.

Οι ΜακΦάρλαντ και Ja Rule έφεραν σε ένα νησί στις Μπαχάμες τη Μπέλα Χαντίντ και πολλά ακόμα μοντέλα-influencers αφήνοντάς τες να τρέχουν στην παραλία και να διασκεδάζουν μπροστά στις κάμερες.

Advertisement

Ό,τι υλικό βγήκε από αυτή τη βίντεο καταγραφή, διαδόθηκε διαδικτυακά μέσα από τους λογαριασμούς ακόμα μεγαλύτερων influencers, όπως η Κένταλ Τζένερ. Καμία τους δεν είπε ότι πληρωνόταν για τη διαφήμιση.

Τίποτα από όσα υποσχέθηκαν τα κορίτσια της μόδας δεν ανταποκρινόταν στην πικρή πραγματικότητα. Όλα πουλήθηκαν πάνω στο image του αρχικού βίντεο με τα μοντέλα να διασκεδάζουν τρέχοντας και πλατσουρίζοντας σε μια παραλία στις Μπαχάμες.

Να σημειωθεί ότι το νησί που πρωταγωνιστεί στο promo βίντεο δεν ήταν καν αυτόσί στο οποίο θα γινόταν τελικά το φεστιβάλ.

Advertisement

Σύμφωνα με το Women’s Wear Daily έως και 5,2 εκατομμύρια δολάρια μοιράστηκαν σε διάφορους αποδέκτες για την προβολή αυτού του φιάσκου. Για παράδειγμα η IMG models πληρώθηκε 1,2 εκατομμύρια δολάρια και η Τζένερ συνολικά 275.000 δολάρια.

Όταν άρχισε να διαφαίνεται η κατάρρευση του Fyre κάποια από τα μοντέλα έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις και να δηλώσουν ότι δεν είχαν καμία σχέση με την αποτυχία και το χάος του φεστιβάλ. Η Μπέλα Χαντίντ ήταν από τις πρώτες.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement