Σου διέρρηξαν το σπίτι; Πλήρωσε παράβολο 50 ευρώ!

Advertisement

Στα αδικήματα τα οποία διώκονται μόνο μετά από την υποβολή μήνυσης εκ μέρους του παθόντα (κατ΄έγκληση αδικήματα) κατατάσσει ο νέος (υπό διαβούλευση) Ποινικός Κώδικας, το αδίκημα της κλοπής. Πρακτικά αυτό σημαίνει δυο πράγματα, όπως εξηγούν νομικοί:

Α) Πως αν κάποιος μπεί στο σπίτι μας, μας κλέψει το πορτοφόλι, μας κλέψει το αυτοκίνητο ή μας σπάσει το αυτοκίνητο και πάρει πράγματα από μέσα κλπ για να διωχθεί το αδίκημα θα πρέπει να υποβληθεί μήνυση. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως πλέον θα πληρώνουμε και παράβολο 50 ευρώ (όπως προβλέπεται ήδη για την υποβολή μήνυσης) επειδή μας …έκλεψαν.. Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο αδίκημα ανήκε στα λεγόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα , αυτά δηλαδή που η παρέμβαση της αστυνομίας ήταν αυτεπάγγελτη χωρίς την υποβολή μήνυσης.

Β) Αν κάποιος έχει μπει στο σπίτι μας ενώ λείπουμε , σηκώσει την οικοσκευή και τα τιμαλφή και βγει στο δρόμο η αστυνομία μπορεί να τον συλλάβει εάν κάποιος φωνάξει «κλέφτης». Όμως αν η αξία των αντικειμένων δεν ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και δεν βρεθεί εγκαίρως ο ιδιοκτήτης να υποβάλλει μήνυση, ο δράστης θα αφεθεί ελεύθερος!

Advertisement

Ιδού η νέα – προτεινόμενη – ρύθμιση (372ΠΚ) καθώς και η γενική διάταξη για την αναγκαιότητα υποβολής μήνυσης για τη δίωξη του αδικήματος(381 ΠΚ)

«Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας

Άρθρο 372

Κλοπή

Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή η πράξη τελέστηκε με διάρρηξη, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.

Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ηλεκτρική και κάθε άλλης μορφής ενέργεια.

Advertisement

Αρθρο 381

Γενική Διάταξη

Για την ποινική δίωξη των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 372, 374Α, 375 παρ. 1 και 2, 377 και 378 απαιτείται έγκληση».

Ιδού η διάταξη του Ποινικού Κώδικα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα:

«Άρθρο 372 – Ποινικός Κώδικας – Κλοπή

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ: 01/01/1951

Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών• και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ενέργεια του ηλεκτρισμού, του ατμού και κάθε άλλη ενέργεια».

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement