10 πράγματα που έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά το αγνοούμε

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που κάποτε λήγουν και δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε

Advertisement

Η ημερομηνία λήξης τροφίμων και φαρμάκων είναι κάτι που συνήθως μας δημιουργεί άγχος και φροντίζουμε για την κατανάλωση ή την άμεση αντικατάστασή του.

Δεν είμαστε, ωστόσο, το ίδιο ευαισθητοποιημένοι για άλλα αντικείμενα καθημερινής ή συχνής χρήσης, θέτοντας την υγεία μας σε μικρούς και κάποτε μεγαλύτερους κινδύνους.

Ακάρεα και ξεσπάσματα αλλεργίας είναι κάποια από αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αν δεν αντικαθιστούμε συχνά και κάποια απ’ όσα ακολουθούν και συνήθως είναι τα τελευταία στη λίστα όταν αναζητούμε τον υπαίτιο μιας δερματίτιδας, μιας ενόχλησης στο αναπνευστικό ή της δυσοσμίας σε κάποιο σημείο του σπιτιού ή ακόμη και του σώματος μας.

Advertisement

Ας γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι ημερομηνία λήξης έχουν:

Οι παντόφλες

Σε 6 μήνες από την αγορά -και καθημερινή χρήση- τους έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Μέχρι τότε θα πρέπει να ελέγχετε αν είναι φτιαγμένες από υλικό που αντέχει στο πλυντήριο, ώστε να τις πλένετε, ανά 2 μήνες, τουλάχιστον.

Τα μαξιλάρια

Δεν είναι παντοτινά. Έχουν κύκλο ζωής το πολύ 3 χρόνια και πάλι υπό την προϋπόθεση ότι είναι πλενόμενα, ότι αερίζονται συχνά και διατηρούνται καθαρά. Σε διαφορετική περίπτωση γίνονται εστία για ακάρερα και χάνοντας το σχήμα τους, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε λαιμό, αυχένα και σπονδυλική στήλη.

Οι πετσέτες

Όσο ακριβές κι αν είναι, όσο συχνά κι αν πλένονται ο κύκλος ζωής τους ολοκληρώνεται στα 2-3 χρόνια. Ακόμη κι αν τις πλένετε τακτικότατα, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες και κυρίως η υφή τους έλκει μύκητες.

Advertisement

Χτένες / βούρτσες μαλλιών

Έχουν το πολύ 12 μήνες ζωής. Πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να αντικαθιστώνται μέσα σ’ έναν χρόνο το αργότερο.

Τα σφουγγαράκια πιάτων και οι σπόγγοι μπάνιου

Στις 2 εβδομάδες χρήσης αντικαταστήστε τα. Γίνονται εστία βακτηρίων, ενώ οι μύκητες που αναπτύσσονται από την υγρασία δίνουν εκείνη τη χαρακτηριστική μυρωδιά μούχλας που συνήθως καλύπτεται από το απορρυπαντικό ή το αφρόλουτρο που χρησιμοποιείτε.

Τα μπιμπερό και οι πιπίλες

… και όλα τα αντικείμενα από λάτεξ δεν «ζουν» περισσότερο από 5 εβδομάδες. Λόγω της χρήσης, πολύ σύντομα δημιουργούνται σκασίματα και μικροφθορές, στις οποίες εντοπίζονται βακτήρια.

Advertisement

Όλα τα καλλυντικά

…όλα, όμως. Ακόμη και οι πούδρες που θεωρούνται τα μακροβιότερα των καλλυντικών προϊόντων στα 2 χρόνια πρέπει να αντικαθίστανται με φρέσκα.

Τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς (μάσκαρα, κραγιόν, λοσιόν για το σώμα) έχουν αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους. Απλώς πρέπει να θυμάστε πότε αποσφραγίσατε τη συσκευασία και τα χρησιμοποιήσατε για πρώτη φορά.

[lifo]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement