Κάν΄το έξυπνα: 5 τρόποι να κινείσαι περισσότερο χωρίς γυμναστική

Advertisement

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αρκούν 30 λεπτά άσκησης 5 φορές την εβδομάδα για να μειώσει κανείς σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, άνοιας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης και πολλών ακόμα απειλητικών για τη ζωή παθήσεων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη του σχετικά με τα επίπεδα σωματικής άσκησης παγκοσμίως, ένας στους 4 ενήλικες παγκοσμίως (δηλαδή περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι) δεν ασκούνται επαρκώς.

Το ίδιο ποσοστό είχε, μάλιστα, παρατηρηθεί σε αντίστοιχη έρευνα του 2001 κάτι που σημαίνει πως παρ’όλη την αύξηση της δημοτικότητάς της, η κουλτούρα του fitness έχει επηρεάσει τη… γκαρνταρόμπα μας αλλά όχι και τις συνήθειες μας.

Advertisement

Κι όμως, 30 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα δεν είναι κάτι το δύσκολο. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν να γραφτείς γυμναστήριο για να το πετύχεις. Ανακάλυψε παρακάτω 5 έξυπνους τρόπους να κινείσαι περισσότερο κάθε μέρα:

Χρησιμοποίησε τις σκάλες

Οπουδήποτε υπάρχουν σκάλες, υπάρχει και μια ευκαιρία για άσκηση. Στο μετρό, στο γραφείο, στο σούπερμάρκετ και οπουδήποτε αλλού μπορείς να φανταστείς. Έτσι όχι μονάχα τονώνεις τα πόδια και τους γλουτούς σου αλλά φροντίζεις τη λίπανση και γενική υγεία των αρθρώσεων του ποδιού, όπως τα γόνατα και τα ισχία.

Κάνε «φασίνα»

Η καλύτερη άσκηση είναι εκείνη που ούτως ή άλλως πρέπει να κάνεις και, άρα, είναι ωφέλιμη με παραπάνω από έναν τρόπους. Το καθάρισμα του σπιτιού, παραδείγματος χάρη, είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να κινηθείς λίγο παραπάνω.

Advertisement

Αν, δε, αποφασίσεις να φροντίσεις μόνος σου τον κήπο του σπιτιού, να καθαρίσεις την αυλή ή το γκαράζ, να τακτοποιήσεις το πατάρι και να κάνεις όλων των ειδών τα «μαστορέματα», τότε ο χρόνος άσκησης μαγικά πολλαπλασιάζεται.

Κάνε κάτι περισσότερο

Κάθε καθημερινή ασχολία αποτελεί ευκαιρία για λίγη παραπάνω άσκηση. Απόφυγε να πάρεις το αυτοκίνητό σου για τις αποστάσεις λιγότερες από ένα χιλιόμετρο. Περπάτησε μέχρι την επόμενη στάση του λεωφορείου αντί για την συνηθισμένη σου.

Αφιέρωσε λίγα παραπάνω λεπτά τη βόλτα στα μαγαζιά. Παρατήρησε ποιες είναι οι δραστηριότητες που φυσιολογικά κάνεις περισσότερο μέσα σε μία ολόκληρη εβδομάδα και βρες τρόπους να τις κάνεις λίγο πιο ωφέλιμες.

Advertisement

Μην ξεχνάς την ενδυνάμωση

Το περπάτημα και οι σκάλες μόνο δεν είναι αρκετά για να βελτιώσουν τη γενική σου υγεία. Δύο φορές την εβδομάδα προσπάθησε να βάζεις «ασκήσεις» με βάρη αλλά και ισορροπίας μέσα στο πρόγραμμά σου.

Προτίμησε, για παράδειγμα, να αφήσεις νωρίτερα το καρότσι με τα ψώνια και να σηκώσεις τις τσάντες μέχρι το αυτοκίνητό σου. Για να εξασκήσεις την ισορροπία σου μπορείς, σε οποιαδήποτε φάση και ημέρα, να δοκιμάσεις να σταθείς στο ένα και το άλλο πόδι, εναλλάξ.

Εκμεταλλεύσου τις εργατοώρες

Λίγα πράγματα είναι τόσο επιζήμια για την υγεία σου όσο οι (τουλάχιστον) 8 ώρες δουλειάς που κάθεσαι μπροστά από τον υπολογιστή. Γι’αυτό αξίζει να αφιερώνεις 5 λεπτά διατάσεων ή περπατήματος για κάθε 1 ώρα δουλειάς.

Advertisement

Μπορείς ακόμα να υιοθετήσεις συνήθειες όπως το να περπατάς όσο μιλάς στο τηλέφωνο, να περπατάς μέχρι τα γραφεία των συναδέλφων αντί να τους στέλνεις email ή να βγαίνεις από το γραφείο για να απολαύσεις το μεσημεριανό σου.

[lifo]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement