Οι δύο φράσεις που δεν λένε ποτέ οι πραγματικά πετυχημένοι άνθρωποι

Ένας ειδικός εξηγεί γιατί πρέπει να τις βγάλεις από τη ζωή σου.

Advertisement

Δεν είναι μόνο η γλώσσα του σώματος μας που πολύ συχνά μας κάνει πιο επιβλητικούς στον χώρο εμπνέοντας σεβασμό στους γύρω μας.

Αρκετές φορές οι φράσεις και οι μεμονωμένες λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορεί να αλλάξουν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι αλλά και την ίδια την ψυχολογία μας, δημιουργώντας μέσα μας πολύ πιο έντονη την επιθυμία να πετύχουμε.

Σύμφωνα με τον Bernard Roth, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Stanford και συγγραφέα του βιβλίου αυτοβελτίωσης «The Achievement Habit» υπάρχουν δύο συγκεκριμένες εκφράσεις που οι αληθινά πετυχημένοι άνθρωποι έχουν βγάλει προ πολλού από το λεξιλόγιο τους και είναι ώρα να τις βγάλουμε και εμείς. Πολύ απλά αντικαταστώντας τες με δύο άλλες, πολύ μεγαλύτερης δυναμικής.

Advertisement

Φράση νούμερο 1. Αντικατέστησε το «αλλά» με το «και».

Πολλές φορές σου βγαίνει αυθόρμητα να πεις κάτι αντίστοιχο με το «Θέλω να πάω σινεμά αλλά έχω πολλή δουλειά», αλλά ο Roth σου εξηγεί γιατί κάτι τέτοιο είναι λάθος, προτείνοντας σου να αλλάξεις το εξής.

«Την επόμενη φορά δοκίμασε να πεις «Θέλω να πάω σινεμά και έχω πολλή δουλειά»». Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την λέξη «αλλά» δημιουργούμε τόσο στην έκφραση μας όσο και μέσα μας μία σύγκρουση η οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και μας προβληματίζει χωρίς πραγματικό λόγο.

Από την άλλη αν επιλέξεις να πεις ότι θέλεις να πας στο σινεμά και έχεις πολλή δουλειά βάζεις τον εαυτό σου να στη διαδικασία να βρει μία αποτελεσματική λύση πιο σύντομα. Παράλληλα ο Roth εξηγεί ότι από τη στιγμή που χρησιμοποιείς τη λέξη «και» αυτόματα ο εγκέφαλος σου μπαίνει στη διαδικασία του να βρει έναν τρόπο προκειμένου να ανταπεξέλθει και στα δύο σκέλη εξίσου ικανοποιητικά.

Advertisement

Φράση νούμερο 2. Αντικατέστησε το «πρέπει να» με το «θα ήθελα να».

Ο Roth επιμένει ότι την επόμενη φορά που θα σου βγει μηχανικά να πεις «πρέπει να κάνω αυτό» να φροντίσεις να αντικαταστήσεις το «πρέπει» με το «θα ήθελα».

«Αυτή η άσκηση κάνει τους ανθρώπους να συνεδητοποιήσουν πως ο,τιδήποτε κι αν κάνουμε στη ζωή μας, ακόμα κι αν αυτό αφορά πράγματα που δεν μας ευχαριστούν, στην πραγματικότητα όλα είναι επιλογή μας».

Ο Roth για να πείσει περισσότερο φέρνει το παράδειγμα ενός φοιτητή του ο οποίος προκειμένου αποφοιτήσει έπρεπε να ολοκληρώσει έναν κύκλο μαθημάτων στα Μαθηματικά παρόλο που κυριολεκτικά τα σιχαινόταν.

Advertisement

Ο ίδιος παραδέχθηκε στην πορεία ότι εφαρμόζοντας την τακτική του Roth έπιασε τον εαυτό του να αισθάνεται πολύ πιο άνετα με το project και να πιστεύει πλέον ότι όντως θέλει να παρακολουθήσει τα συγκεκριμένα μαθήματα, κάτι που του έδωσε μεγάλη ώθηση στο να πετύχει.

Φαίνεται λοιπόν πως η ιδέα πως έχεις καταφέρει να φέρεις εις πέρας μία υποχρέωση σε κάνει να αισθάνεσαι ακόμα περισσότερο την αίσθηση της επιτυχίας.

[womantoc]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement