Το αστρονομικό ποσό που οφείλει η Βρετανία στην Ινδία από την αποικιοκρατική περίοδο

Σύμφωνα με Αμερικανό οικονομολόγο

Advertisement

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν πως όταν οι Αγγλοι κατείχαν την Ινδία, το επίπεδο ζωής των Ινδών ήταν συγκρίσιμο με των Ευρωπαίων.

Στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα μάλλον δεν είναι έτσι.

To Columbia University Press δημοσίευσε μια νέα έκθεση του οικονομολόγου Ούτσα Πάτναϊκ, στην οποία λίγο πολύ υποστηρίζει ότι η Βρετανία είχε αποστραγγίσει από την Ινδία από το 1765 μέχρι το 1938, 45 τρισ. δολάρια.

Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, αναφέρουμε ότι το συνολικό ΑΕΠ της σημερινής Βρετανίας είναι 17 φορές μικρότερο από αυτό το ποσό.

Advertisement

Και αν αναρωτιέστε πώς ήταν αυτό δυνατό, η απάντηση είναι μέσω του εμπορικού συστήματος.

Πριν από την αποικιοκρατική περίοδο, η Βρετανία αγόραζε προϊόντα από τους Ινδούς και τους κατέβαλε χρήματα.

Από το 1765 και μετά, αφού η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών πήρε τον έλεγχο της περιοχής και εγκατέστησε το μονοπώλιο σε ότι αφορούσε στο εμπόριο από τις Ινδίες, τα πράγματα άλλαξαν.

Advertisement

Η Εταιρεία έβαζε φόρους στους Ινδούς και μετά, με τα χρήματα αυτά αγόραζε τα προϊόντα τους. Αντί δηλαδή να πληρώνουν από την τσέπη τους, οι Βρετανοί έμποροι τα αποκτούσαν δωρεάν.

Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς του Πάτναϊκ και με ένα ελάχιστο επιτόκιο 5%, οι Βρετανοί χρωστούν στους Ινδούς 44,6 τρισ, δολάρια.

Βάσει του ποσού αυτού, ο Αμερικανός οικονομολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα πώς «δεν αληθεύει πως η Βρετανία έφερε την ανάπτυξη στην Ινδία: είναι μάλλον η Ινδία που έφερε την ανάπτυξη στη Βρετανία».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement