Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που αφορά τις γυναίκες, και συνήθως επιβαρύνει σημαντικά την ερωτική ζωή του ζευγαριού.
Ο κολεόσπασμος είναι ένας ακούσιος σπασμικός πόνος που βιώνει η γυναίκα στον κόλπο κατά την εισχώρηση ή διείσδυση του πέους ή άλλου αντικειμένου, όπως το ταμπόν ή κατά τη γυναικολογική εξέταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται διείσδυση, παρά την επιθυμία της γυναίκας.
Επειδή οι γυναίκες διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια, ακόμα και να αποκαλύψουν το πρόβλημα στο/στη γυανικολόγο τους, δεν έχουμε επαρκή στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα του προβλήματος. Ωστόσο, εκτιμάται πως περίπου το 2% των γάμων αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό.
Πολλές φορές η γυναίκα βιώνει αυτό τον πόνο προτού καν γίνει διείσδυση στον κόλπο, ακόμα και με απλό άγγιγμα στα γεννητικά όργανα, μόνο από την ιδέα και τον φόβο ότι πρόκειται να συμβεί. Ο κολεόσπασμος είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις νεαρές γυναίκες που πρόκειται να ολοκληρώσουν την πρώτη σεξουαλική επαφή τους.
Το πρόβλημα, πολλές φορές μπορεί να συνδέεται με λανθασμένες κοινωνικές πεποιθήσεις για το σεξ που αφορούν το φύλο της γυναίκας, με λανθασμένη και ελλιπή ενημέρωση ακόμα και σε θέματα ανατομίας του σώματος, με αυστηρή ανατροφή και περιορισμούς από την οικογένεια, με την έλλειψη σωστής εκπαίδευσης από το σχολείο σε σχέση με τη σεξουαλική αγωγή, με φημολογίες από φίλες ή συνομήλικες για τον πόνο της «πρώτης φοράς», με κοινωνικο-θρησκευτικές αντιλήψεις και ηθικολογικούς περιορισμούς.
Άλλες περιπτώσεις που μπορεί να συνδέονται με τον κολεόσπασμο μπορεί να είναι η σεξουαλική κακοποίηση, καθώς επίσης η εμπειρία καταστάσεων που εμπλέκουν τη σεξουαλική επαφή με τον τρόμο ή τον πόνο, τόσο ψυχολογικά όσο και οργανικά ή και προβλήματα εμπιστοσύνης στο ζευγάρι.
Ο κολεόσπασμος είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τη νεαρή γυναίκα που μπορεί να την κάνει να προσπαθεί συνέχεια για την πρώτη σεξουαλική επαφή της. Κάθε προσπάθεια που δεν φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα της διείσδυσης, συνδέεται με φόβο και τρόμο και αγωνία για το αν ποτέ θα καταφέρει να κάνει σεξ.
Η γυναίκα ‘’συνομιλεί’’ καθημερινά με τις επιπτώσεις του κολεόσπασμου και το πρόβλημα της χρεώνει ενοχικές σκεψεις ότι δεν ικανοποιεί τον σύντροφό της.
Ιδέες που συχνά γυναίκες εκμυστηρεύονται στο γραφείο μου και τροφοδοτούν το πρόβλημα είναι πεποιθήσεις ότι μπορεί να χάσει τον σύντροφο της, ότι θα βρει άλλη σεξουαλικη παρτενέρ, ότι δεν μπορεί να του δώσει αυτό που χρειάζεται, ιδέες που την κάνουν να νιώθει υποδεέστερη και να αμφισβητεί την ίδια της την υπόσταση ως γυναίκα.
Ο άντρας από την πλευρά του δε μπορεί να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να διεισδύσει και ο κολεόσπασμος συνήθως του δίνει μηνύματα ότι μπορεί και ο ίδιος να έχει μερίδιο ευθύνης.
Εκείνος από την πλευρά του αναρωτιέται γιατί «δεν τα καταφέρνει”, ή νιώθει ότι “πέφτει” στα μάτια της συντρόφου του που ίσως περιμένει να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Από την άλλη συνήθως δείχνει μεγάλη ανοχή στη δυσκολία της γυναίκας να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο και αποφεύγει να κάνει συζητήσεις για το θέμα αυτό με αποτέλεσμα να μένουν στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν.
Ο άντρας νιώθει αμήχανος μπροστά στη δυσκολία της γυναίκας και πολλές φορές αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να πιέσει την κατάσταση είτε κάνοντας πιο επίμονες τις προσπάθειές του για επαφή είτε αποφεύγοντας τις επαφές αφού νιώθει ανημπόρια ή ματαίωση στο να κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάσταση.
Συχνά, το ζευγάρι μπαίνει και σε μια αναζήτηση διείσδυσης και επίμονη προσπάθεια για την εισχώρηση στον κόλπο οπότε με αυτό τον τρόπο χάνονται τα σεξουαλικά ερεθίσματα και η διέγερση (δίνεται λιγότερος χρόνος στη διέγερση και στη σωστή εφύγρανση του κόλπου), μετατρέποντας τα σεξουαλικά παιχνίδια σε έναν φαύλο κύκλο έντονου άγχους, μονότονης προσπάθειας και επίδοσης.
Σε αυτή τη φάση χάνεται όλη η απόλαυση, η ανάλαφρη διάθεση και το παιχνιδιάρικο ύφος αλλά και η σύνδεση που έχει η ερωτική επαφή.
Πολλές φορές ο άντρας μετά από τις πολλές προσπάθειες που έχει κάνει μπορεί να χάσει την πίστη στον εαυτό του και τις ικανότητές του, να αρχίσει να τον κατακλύζει η αγωνία και μπορεί και ο ίδιος προοδευτικά να παρουσιάσει στυτικά προβλήματα ή απώλεια της ερωτικής επιθυμίας.
Η εμπειρία μου με τις γυναίκες και τα ζευγάρια που δουλεύω, μου έχει δώσει κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσει το ζευγάρι για την υποχώρηση του προβλήματος:
• Ο άντρας να αφιερώνει χρόνο να συνδεθεί με τη γυναίκα και να της εκφράζει θετικά λόγια θαυμασμού και αγάπης. Η σύνδεση είναι πολύ βασική για τη γυναίκα- με αυτό τον τρόπο νιώθει ότι ο άντρας την υπολογίζει και ότι ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί της σωματικά και συναισθηματικά. Συνήθως οι άντρες «βιάζονται να διεισδύσουν χωρίς να έχουν καταφέρει να προετοιμάσουν τη γυναίκα για σεξουαλική επαφή, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά.
• Το κλίμα συνεργασίας ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα και ότι είναι κάτι παροδικό που και οι δυο θα δουλέψουν για να το αντιμετωπίσουν, είναι πολύ βοηθητική ενέργεια για τη γυναίκα.
• Μη ανοχή πλέον του προβλήματος από τον άνδρα και την ευγενή παρακίνηση της γυναίκας να επισκεφτεί ειδικό, αφού το πρόβλημα μπορεί να λυθεί σύντομα σε συνάρτηση και με τη δική του συνδρομή.