Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει τι πιστεύουμε για τα εμβόλια και αν εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες

Advertisement

Η μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα του είδους, μας αποκαλύπτει δυστυχώς ότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα κάνει ένα βήμα προς τα πίσω στην καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών και λοιμώξεων.

Στην ανάλυση του Wellcome Trust, απάντησαν περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι σε περισσότερες από 140 χώρες.

Advertisement

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ως μία από τις 10 πρώτες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την δυσπιστία κατά των εμβολίων.

Στη Γαλλία, μια χώρα μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών που αντιμετωπίζουν τώρα εστίες ιλαράς, ένας στους τρεις διαφώνησε ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο.

Στη Γαλλία κατεγράφη και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων διαφωνούν ότι τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά, στο 19%, και ότι τα εμβόλια ήταν σημαντικά για τα παιδιά, στο 10%.

Advertisement

Στην Ιταλία, το 76% συμφώνησε ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Στη Βόρεια Αμερική και τη Νότια και τη Βόρεια Ευρώπη, λίγο περισσότερο από το 70% των ανθρώπων συμφώνησαν ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Το ποσοστό ήταν μόλις 59% στη Δυτική Ευρώπη και 50% στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην Ουκρανία, η οποία ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων ιλαράς στην Ευρώπη πέρυσι (53.218 συνολικά) – μόνο το 50% των ανθρώπων συμφώνησαν ότι τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά. Το ποσοστό αυτό ήταν 46% στη Λευκορωσία, 49% στη Μολδαβία και 62% στη Ρωσία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε περιοχές με χαμηλότερα εισοδήματα συμφώνησαν πως τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Ο υψηλότερος αριθμός ήταν στη Νότια Ασία, όπου το 95% των ανθρώπων συμφώνησαν, ενώ ακολουθεί η Ανατολική Αφρική, όπου ο αριθμός ήταν 92%.

Advertisement

Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Στο ερώτημα αν πιστεύετε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, το 79% των Ελλήνων απάντησε ναι. Το 3% απάντησε πως διαφωνεί. Το 15% πως ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 3% δεν απάντησε.

Στο ερώτημα αν πιστεύετε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, το 85% των Ελλήνων απάντησε ναι. Το 3% όχι και το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 2% δεν εξέφερε άποψη.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement