Οταν αγοράζετε ένα συσκευασμένο προϊόν, το πρώτο που κοιτάτε σίγουρα είναι η ημερομηνία λήξης του.
Κι όμως, βρέθηκε ένας άνθρωπος που αποφάσισε επί ένα χρόνο να μη δίνει καμία σημασία στην ημερομηνία λήξης και να τρώει (σχεδόν) τα πάντα.
Πρόκειται για τον Σκοτ Νας, ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας βιολογικών προϊόντων Mom’s Organic Market.
Μεταξύ άλλων, έφαγε γιαούρτι το οποίο είχε λήξει μήνες νωρίτερα, αλλά και τορτίγιας, έναν χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης τους.
«Εφαγα κρέμα γάλακτος 10 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης της και κρέας καμιά φορά ως και έναν μήνα αφότου είχε λήξει. Δεν βρωμούσε. Το ξέπλυνα και ήταν μια χαρά» είπε ο Νας στην «Washington Post».
Τα παραπάνω τα έφαγε ως μέρος ενός πειράματος με στόχο να δοκιμάσει τα όρια των τροφίμων μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι τελικά, οι ημερομηνίες λήξης πάνω στα προϊόντα δεν έχουν να κάνουν συνήθως με την ασφαλή κατανάλωσή τους, αλλά με το πότε πιστεύει ο κατασκευαστής ότι θα πάψουν να έχουν την καλύτερη όψη και γεύση.
Βέβαια, ορισμένα τρόφιμα όπως τα αλλαντικά, το μη παστεριωμένο γάλα και τυρί και έτοιμα φαγητά όπως πατατοσαλάτα που δεν χρειάζεται ζέσταμα για να φαγωθεί, πρέπει να πεταχτούν όντως όταν λήξουν για λόγους ασφαλείας.
Όπως καταλαβαίνετε, αν προσθέσουμε όλα τα κεσεδάκια γιαούρτια που πετάμε μόλις έληξαν, ενώ δεν θα υπήρχε πρόβλημα να τα φάμε, σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργείται τελικά ένας τεράστιος όγκος τροφίμων που καταλήγουν ασκόπως στα σκουπίδια.
Στα σκουπίδια δεν καταλήγουν μόνο τα τρόφιμα αλλά και όλοι οι πόροι που διοχετεύτηκαν στην παραγωγή, στη συσκευασία και στη μεταφορά τους.
Με βάση όλα αυτά, κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αντικατασταθούν οι σημερινές ετικέτες με την ημερομηνία λήξης με άλλες που θα αναγράφουν την ημερομηνία παραγωγής.
Ο Νας, που πραγματοποίησε το ετήσιο πείραμα, πιστεύει ότι ορισμένα προϊόντα που δεν αλλοιώνονται εύκολα δεν πρέπει να φέρουν καμία ημερομηνία.