Η μάχη εναντίον της χρήσης του πλαστικού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το ένα σκέλος για τη λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος.
Το μεγαλύτερο ζήτημα, ωστόσο, αφορά την συλλογή, εκμετάλλευση, παραποίηση ή/και εξαφάνιση του τεράστιου όγκου πλαστικών σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι γεγονός ότι τα πλαστικά υλικά χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να αποδομηθούν από τη Φύση, αλλά μια πρόσφατη έρευνα δύο φοιτητών ίσως δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι Jenny Yao και Miranda Wang έχουν αναπτύξει έναν νέο τύπο βακτηρίου που όχι μόνο τρέφεται με πλαστικά υλικά, αλλά τα μετατράπει ξανά σε νερό.
Αυτή είναι η απλοϊκή εξήγηση της δουλειάς τους, καθώς στην πραγματικότητα ακολουθείται μια αρκετά πιο πολύπλοκη διαδικασία.
Μη φανταστείτε, δηλαδή, ότι απλά θα μπορούσαμε να “πετάξουμε” τα βακτήρια επάνω στα πλαστικά και αυτά θα ξεκινήσουν να τα διαλύουν.
Η χρήση αυτών των βακτηρίων θα πρέπει να γίνει σε ειδικά κέντρα μετά από μια κάποια επεξεργασία των πλαστικών και ουσιαστικά, τα βακτήρια λειτουργούν ως καταλύτης για να επιταχυνθεί δραματικά η αποσύνθεση τους με φυσικό τρόπο.
Όπως δήλωσε σχετικά η Miranda Wang: «Είναι πρακτικά αδύνατο να σταματήσει η χρήση του πλαστικού σε παγκόσμιο επίπεδο, γι’ αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία για να αποσυνθέσουμε το υλικό και να μετατρέψουμε τα πάντα σε βιοδιασπώμενα».
Από τη δημοσίευση της έρευνας τους και έπειτα, οι δύο φοιτητές έχουν λάβει χρηματοδότηση ύψους $400.000 για να τη μετατρέψουν σε προϊόν.