Δεν θέλει κόπο: 5 τρόποι για να τους πείθεις όλους χωρίς να γκρινιάζεις

Advertisement

Αν σου συμβαίνει σχεδόν πάντα να είσαι σίγουρος/η για το δίκιο σου και να καταλήγεις με το αίμα στο κεφάλι να γκρινιάζεις και να μαλώνεις αντί να κάθεσαι ήρεμα και να συζητάς, πρέπει να διαβάζεις οπωσδήποτε τα παρακάτω:

1. Διάλεξε τις μάχες σου

Νούμερο ένα σημαντικός και απαράβατος κανόνας: Μην διαφωνείς για τα πάντα. Αυτό ισχύει τόσο στις σχέσεις σου, όσο και στη δουλειά σου. Αν είσαι αυτός που θα γκρινιάξει, θα δυσανασχετήσει ή θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι και αν του πουν, δεν θα σε παίρνουν σοβαρά ούτε όταν θα έχεις δίκιο. Αν δεν είναι σημαντικό, ασ’ το να πέσει κάτω, που λέμε και στο χωριό.

2. Μάθε να παζαρεύεις

Αυτό δεν σημαίνει μόνο το να ζητάς ανταλλάγματα για κάτι που σου ζητάνε να κάνεις (τύπου, θα βγω με τους βαρετούς σου συναδέλφους αν έρθεις μαζί μου το Σάββατο για ψώνια) αλλά και να βρίσκεις κοινό έδαφος σε εκ διαμέτρου αντικρουόμενες απόψεις.

Advertisement

Όσο απίστευτο και αν σου φαίνεται, ό,τι και αν λέει ο συνομιλητής σου, θα υπάρχει ένα σημείο που συμφωνείς. Πιάνεσαι από εκεί, και αντί για «ναι, αλλά», λες «αυτό που λες είναι σωστό, κι επίσης νομίζω…» και χτίζεις από εκεί. Το κόλπο είναι να μην ακουστεί σαν να διαφωνείς.

3. Μην θεωρείς τον εαυτό σου αυθεντία

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουμε, αντί να συζητάμε, να κάνουμε παράλληλους μονολόγους, επειδή πιστεύουμε πως «ξέρουμε καλύτερα» από τον οποιονδήποτε συνομιλητή μας.

Ακόμα και έτσι να είναι, θυμήσου ότι όποιος έχεις απέναντί σου θεωρεί επίσης πως ξέρει καλύτερα από σένα. Γι’ αυτό βρίσκετε και οι δύο τοίχο.

Advertisement

Ακούγεσαι πολύ πιο πειστικός αν αμφιβάλλεις για τις «αλήθειες» σου, αν δε δηλώνεις σίγουρος για τα πάντα, αν προθυμοποιείσαι να ψάξεις κάτι την ώρα που το συζητάτε για να δεις αν είναι όντως έτσι όπως νομίζεις –ή όπως νομίζει ο άλλος.

Θυμήσου ότι κάποιος σοφός είπε κάποτε πως «το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι βλάκες είναι πάντα γεμάτοι βεβαιότητες, ενώ οι σοφοί γεμάτοι αμφιβολίες».

4. Παρατήρησε προσεκτικά τον συνομιλητή σου

Ο καθρεφτισμός της συμπεριφοράς και των κινήσεων του άλλου, γνωστός και ως μιμητισμός, είναι κάτι που αρκετοί άνθρωποι το κάνουν ασυναίσθητα, σε μια προσπάθεια να «ενσωματωθούν» στο περιβάλλον τους: Υιοθετούν παρόμοια στάση σώματος, κινήσεις, ακόμα και τρόπο ομιλίας με τους ανθρώπους γύρω τους.

Advertisement

Ακόμα και αν δεν είσαι γεννημένος χαμαιλέων, ο «καθρέφτης» είναι κάτι που μπορείς να εξασκήσεις και να τελειοποιήσεις. Τι σχέση έχει αυτό με την πειθώ; Εκ πρώτης όψης καμία. Αυτή εδώ, όμως, η πολυσέλιδη μελέτη λέει πως αυτός είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να γίνεσαι συμπαθής.

Οι άνθρωποι, άλλωστε, έχουμε την τάση να συμπαθούμε –και να εμπιστευόμαστε− περισσότερο τους ανθρώπους που μας μοιάζουν. Ναι, δεν είναι ακριβώς τίμιο –είναι όμως αποτελεσματικό.

5. Μην προσπαθείς να κερδίσεις

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, για την οποία είχαμε γράψει κι εμείς το 2014, έλεγε πως οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούμε επιτόπου όταν αλλάζουμε γνώμη.

Advertisement

Λες κάτι πάνω στην κουβέντα, ο συνομιλητής σου διαφωνεί, το συζητάτε, και το αφήνετε εκεί, χωρίς κανείς σας να έχει αλλάξει γνώμη. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με εκείνη την έρευνα, αυτός που είχε δίκιο έχει αλλάξει τη γνώμη του άλλου.

Απλώς αυτή η αλλαγή θα πάρει καιρό για να σχηματιστεί και να φανεί –και πιθανότατα την συζήτηση που οδήγησε στην αλλαγή δεν θα τη θυμάστε καν. Έχει, όμως, καμία σημασία;

Πηγή: Ηρώ Κουνάδη | in2life.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement